perjantai 25. maaliskuuta 2016

Overview Effect - Fault Lines (2016)

https://overvieweffectband.bandcamp.com/
Australialainen Overview Effect ihastutti noin vuosi takaperin ensimmäisellä olohuoneessa äänitetyllä ja omin käsin tuotetulla demojulkaisullaan. Noin kolmen vartin kokonaisuus Tundra esitteli Anatheman ja Pink Floydin tyylistä hillittyä, mutta sitäkin tunnelmallisempaa progerokkia metalli- ja post-rock-vivahteilla. Nyt on vuorossa debyyttikokopitkä Fault Lines.

Uuden albumin kansitaide on edeltävän julkaisun tavoin houkutteleva. Sitä on myös itse sisältö. Tyylillisesti on menty syvemmälle post-rockin tai -metalin syövereihin ja etenkin lyhyemmissä kappaleissa on voimakkaampaa elektronista ambienssia kuin aikaisemmin. Äärimmäinen vaihtelu biisien kestoissa, tai paremminkin välisoittojen ja normiteosten vaihtelu, kävi tutuksi jo Tundrallakin, mutta tunnelman puolesta ero lyhyiden ja mammuttimaisten kappaleiden välillä on minimaalinen. Välisoitot toimivat nyt vieläkin hienommin siltoina biisien välillä.

Ensimmäisenä soi pariminuuttinen tunnelmanluoja Factori Paradiso, josta lähdetään ruotimaan vaatimattomat 17 minuuttia ja rapiat kestävää Somniaa. Pakko sanoa, että esitys on paljon voimakkaampi ja varmempi kuin vuosi sitten, vaikka silloinkaan en moittimista juuri keksinyt. Laulajatar Felicia Tassonen vokalisoinnit istuvat musiikkiin täydellisesti ja vastapainona on demoa enemmän murinaa ja eteerisen post-progen kontrastiksi rankempaa death-soundia.

Välisoittona toimiva A Young Boy in the Age of Technological Enlightenment muistuttaa kovasti Ulverin soundimaailmaa ja tarkemmin ottaen sama voimakas äänimaailma seuraa mukana jokaisessa kappaleessa. Levyn lyhyin niin sanotusti normaalikappale, eli laulua sisältävä teos, Purify, iskee suoraan ytimiin hypnoottisen kauniilla melodioillaan ja Felician herkällä tulkinnalla. Seethe tarjoilee neliminuuttiset ulverit ennen levyn kohokohtaa, eli yli puolen tunnin mittaista nimikkoraitaa. Vaihtelua löytyy kevyen leijailemisen ja doommaisen raskaiden kitarajumitteluiden välillä. Post-metal-soundeista voi paikoitellen tulla jopa jenkkibändi Isis mieleen. Levyn päättää mielenkiintoisella ambientkohinalla varustettu Journey of Edwaldo.

Siitä ei jää epäilystäkään, etteikö yhtye olisi kehittynyt musiikillisesti tyylikkäästä ensijulkaisustaan vieläkin syvemmille vesille. Myös tuotannollisesti on menty suuria harppauksia eteenpäin niin soundiensa kuin vokalistien suoritusten kanssa. Fault Lines tarjoilee 70 minuuttia rauhallista, mutta synkeää tunnelmointia. Vaikka suoranaista hittiä levyltä ei voi nimetäkään, niin yhtyeen tyyliin ei oikeastaan kuulu yksittäiset täsmäiskut, vaan vangitseva ja tunnelmallinen kokonaisuus. Sekin on tällä kertaa hiotumpi ja harkitumpi kuin edeltävällä kokonaisuudella. Overview Effect on selvä malliesimerkki Australian progetarjonnasta Ne Obliviscarisin, Arcanen ja Karnivoolin ohella.

Levyn voi käydä lataamassa/ostamassa kokonaisuudessaan yhtyeen BandCamp-sivuilta tai kuunnella alta olevasta Youtube-linkistä.

4,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti