maanantai 15. helmikuuta 2016

Humanitas Error Est - Pathomorphism (2016)

Saksalainen brutaalia black metalia esittävä viisihenkinen orkesteri Humanitas Error Est on perustettu vuonna 2013. Debyyttilevy Pathomorphism julkaistiin tammikuussa 2016 venäläisen Satanath Recordsin toimesta.

Levyn aukaisee industrialmainen instrumentaali, jonka jälkeen alkaa todellinen tykitys. Quod Homo Appellatur Morbus Est on varsin ripeätahtista ja äkäistä bläkkiä muistuttaen melko paljon Dödheimsgardin Satanic Art-minijulkaisun pariminuuttista rykäisyä nimeltä Symptom. Siinä missä DHG pyrki jo tuolloin kallistumaan kokeellisempaan suuntaan, Humanitas Error Est tyytyy perinteisempään black metal-paahtoon. Tuleehan tästä kovasti mieleen myös Ruotsin Dark Funeral ja siitä loistava esimerkki on seuraavana soiva Pain Feeder. Samaa sarjaa edustaa myös äkkipikainen kolmeminuuttinen Jagdzeid.

 Tämän vajaan 40 minuuttisen kokonaisuuden kappaleista suurin osa on pituudeltaan radiosoittoon sopivia, mutta muutama pidempikin veto on saatu mukaan. Vaikka yhtyeen tyyliin ei turha koreilu kuulukaan, niin kyllä hieman yli viisiminuuttiseen My Sexual Benedictioniin on saatu ihan hyvin vaihtelevuuttakin mukaan, kun tahtilajiakin maltetaan hidastaa välillä. Uhkaavalla synaintrolla alkava levyn pisin ja hitain, melkein kuusi ja puoli minuuttia kellottava One Piece Human on omaksi edukseen erottuva hidastelu vauhdikkaamman mätön välisoittona. Levyn viimeinen metallieepos Bestial Penetration on myös keskivertoa pidempi ja oikein maittava kappale. Jotenkin albumin vähäisissä elektronisissa pätkissä on tieteishenkisyyttä mukana, ja juuri johonkin Dead Spaceen sopivaan ambient-outroon levy päättyykin. Olisihan sitä voinut olla enemmänkin mukana.


Siitä on jo jonkun aikaa, kun olen viimeksi kuunnellut levyllisen brutaalimman puoleista black metalia, joten kyllähän tämä ihan tarpeeseen tuli. Pathomorphism muistuttaa Dödheimsgardin viimeistä oikeaa black metal-julkaisua Satanic Artia sekä Dark Funeralia ynnä muita vastaavia. Kaikkine kliseineen albumi on ennalta-arvattava kuin mikä, ehkä itseään toistavakin, mutta siitäkin huolimatta se toimii kiitettävän hyvin.

3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti