sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Overview Effect - Tundra EP (2015)

Sain käsiini australialaisen progerokkiyhtye Overview Effectin esikois-EP:n. Australiahan on viime aikoina noussut ryminällä progerockin ja metallin kärkikastiin muun muassa Karnivoolin, Arcanen ja Ne Obliviscariksen myötä. Siinäkin on jo hyvä syy, tai kolme, tutustua tähän yhtyeeseen.

Levyn introna toimii lyhyt instrumentaali Untitled 1, jonka jälkeen päästään varsinaiseen asiaan. 15-minuuttinen Inertia esittelee herkkää naislaululla koristeltua hämyisää progetunnelmointia. Pääosin rauhallinen äänimaisemointi saa puolenvälin jälkeen vastakaikua raskaammista kitaroinneista. Tyylillisesti liikutaan jossain Anatheman ja Pink Floydin välimaastossa Porcupine Treeta unohtamatta.

Untitled 2 tuo hieman kokeellisempaa aspektia levylle ambientmaisen instrumentaation muodossa. Kappale on erittäin hienoa vaihtelua ja silti erinomaisesti kokonaisuuteen sopivaa materiaalia. Lyhyenä välisoittona ennen viimeistä kappaletta toimii jälleen otsikoimattomaksi nimetty Untitled 3 joka toimii hyvänä johdantona vajaan 16 minuutin finaaliin, itse nimikkokappaleeseen Tundraan. Kappaleessa on Inertian kanssa samantyyppinen kappalerakenne: aluksi kevyttä ja tunnelmallista, sitten raskaampia kitarakuvioita jne. Tundra on kuitenkin piirun verran voimakkaampi tunnelmaltaan.

Tundra on kokonaisuutena varsin herkullista maisteltavaa. Levy on myös äänitetty jossain kotistudiossa ahtaissa tiloissa, mikä tuntuu materiaalin ja tuotannon tason nähden uskomattomalta. Myöskin naislaulanta tuo eriäväisyyttä muihin genren vastaaviin yhtyeisiin. Ihmettelen suunnattomasti, jos tästä yhtyeestä ei kuulla vähän enemmänkin esikoislevyn myötä. Tundra on sen verran toimiva kokonaisuus, että jos tästä vielä soundi paranee ja kappalemateriaali monipuolistuu ja voimistuu, on tässä kelvollinen yhtye yllämainittujen joukkoon.

4/5