lauantai 13. kesäkuuta 2015

Fortíð - 9 (2015)

Joskus tulee vastaan sellaisia julkaisuja, joiden niin ulkoisesta kuin sisäisestä olemuksesta saa vahvan käsityksen yhtyeen alkuperästä. Näin kävi islannista hiljattain norjaan muuttaneen Fortíðin kanssa. Yhtye julkaisi edellisen albuminsa Pagan Prophecies kolme vuotta sitten ensimmäisellä vokalistia lukuunottamatta norjalaistuneella kokoonpanolla. Viimeisin ja kokonaisuudessaan viides albumi 9 julkaistiin pari kuukautta sitten.

Yhtyeen nimi toki on selvä Islanti-viite, mutta myös Solstafiria muistuttavat elementit puhuivat puolestaan. Samaan aikaan tuli kuitenkin mieleen Enslaved ja myös sekin piti paikkansa. Tyylillisesti yhtye on kuitenkin lähempänä näitä norjalaisia veljiään tuoden mieleen vahvasti 90-lukulaisen black metalin aina Satyriconin ensimmäisistä kolmesta levytyksestä Emperorin esikoiseen ja rajanylityksenä mainittakoon saksassa kotoileva yksi viikinkimetallin merkittävimmistä esi-isistä. Nimittäin Falkenbach.

Levyn aloituskappale Hrafnar antaa jo erinomaisen kuvan kokonaisuudesta. Lievillä, juurikin niillä enslavedmaisilla progressioilla sävytettyä black metalia, jossa on aavistuksen verran Solstáfirin haurasta rouheutta.Hugur ja Nornir jatkavat yllätyksettömästi samanlaisella meiningillä, mutta raivokkaalla introlla käynnistyvä Viska tuo syntikoineen mieleen Dark Medieval Timesin (1994), sekä Thyrfingin ja Falkenbachin uudemman tuotannon. Levyn yhdeksi hienoimmaksi teokseksi nousee Galdur, joka voisi olla vuosien 94-97 väliseltä black metalin kulta-ajoilta.

Aivan täydelliseksi en voi levyä kehua. Se on kyllä päällisin puolin todella hyvä, mutta progressiivisilla rytmityksillä leikkiminen tuntuu jopa hieman väkinäiseltä. Ei sillä, ettei se toimisi, mutta jollain tapaa tuntuu, että idea on jäänyt kesken. Muutama kappale toistaakin samaa rautalangasta väännettyä viikinki-proge-bm-kuviota. Se on kuitenkin hyvä mauste melodiselle ja tunnelmalliselle vanhankantaisella black metalille ja vaikka kokonaisuus onkin vähän tasapaksu ja paria lukua lukuunottamatta yllätyksetöntäkin, paketti kuitenkin toimii. Ja toimii melko hyvin.

4/5