perjantai 29. toukokuuta 2015

Paradise Lost - The Plague Within (2015)


CD 15,99€ / EMP.fi
Paradise Lostin uuden levyn ensimmäistä ääninäytettä No Hope In Sightia kommentoidessa tulikin jo mainittua, että en ole tätä yhtyettä kuunnellut noin viiteentoista vuoteen. Silloinkin lähinnä Draconian Times ja One Second olivat ne levyt joita kuuntelin. Uusi kappalemateriaali tulikin melkoisena yllätyksenä, kun laulaja Nick Holmesin puheet paluusta juurille, eli raskaampaan ja rankempaan Paradise Lostiin pitivätkin paikkansa. Olisihan toki laulajan liittyminen ruotsalaiseen death metal-orkesteri Bloodbathiin Mikael Åkerfeldtin paikalle voinut olla hyvä vinkki tästä.

Paradise Lostin neljästoista albumi The Plague Within on yhtyeen ensimmäinen death/doom metal-levy reiluun pariinkymmeneen vuoteen, jossa Nick Holmes kaiken lisäksi harrastaa murinavokalisointia. Kolme vuotta sitten kuultiin vielä goottimetallia Tragic Idol -levyn muodossa. Sillä tiellä yhtye pysyttelikin doomin kanssa ja ilman aina Iconista (1993) lähtien.

Avausraitana toimiva ja ensimmäisenä kappalenäytteenä esitelty No Hope In Sight antoi jo erittäin lupaavan kuvan tulevasta, vaikka edustaakin onneksi vain levyn keskitasoa. Seuraava kappale, erittäin toimiva tuomiojumitus Terminal kuulostaa yllättävän paljon My Dying Bridelta, varsinkin soundiensa perusteella. Eikä tuo jää ainoaksi MDB-viitteeksi. Parhaiten juurilleen palamisesta ja niiden alta kaivelusta kertoo laahaavan raskas ja myöskin ennakkoon esitelty Beneath Broken Earth.

Raskaan poraamisen lisäksi herkempää ja melodisempaa puolta kartoitetaan upeassa Eternity of Lies, jossa kauniisti taustalla soivat syntikkamatot toimivat hienona vastavärinä doomriffittelylle. Yhtä toimiva on Sacrifice the Flame kauniine hidasteluineen. Yksi levyn kohokohdista, Flesh From Bone lähentelee nopeatempoisine kitarasahauksineen jo black metal osastoa. Levyn loppuun olisi kelvannut melkein mitä tahansa laskematta kokonaisuuden tasoa, mutta finaalikappalekin on nappivalinta. Return to the Sunin haikeat sävelet ja mahtipontiset tuomionjulistukset antavat viimeisen synkän sivalluksensa albumin tunnelmiin.

Paradise Lost ottaa The Plague Within-levyllään takaisin itselleen ainakin osan siitä death/doom metal-tontista, jonka se noin pariksikymmeneksi vuodeksi jätti My Dying Briden valtaan. Albumi on alusta loppuun todella kovaa tavaraa, jossa ei heikkoa kohtaa ole. Se lienee myös huomattavissa tiukassa otteessa ja tuotannossa, ettei yhtyeen miehistössä ole rumpalia lukuunottamatta tapahtunut minkäänlaisia vaihdoksia. Levy tarjoilee noin 50 minuuttia todella upeasti hiouttua materiaalia ja luulen, että tässä on itselleni se Paradise Lost-levytys, jota tulen jatkossa luukuttamaan useaan otteeseen.

4,5/5