keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Gorgoroth - Instinctus Bestialis (2015)


CD 18,99€ / EMP.fi
Ruotsalaisen black metalin kärkikastiin kuuluvan Mardukin Frontschweinia arvostellesani tuli mainittua, että suurin osa merkittävistä norjalaisista black metal -yhtyeistä on aikapäivää sitten modernisoinut tyyliään tai jopa muuttaneet sitä kokonaan. Yksi joka ei ole liiemmin kajonnut tyyliinsä on monenlaisista miehistönvaihdoistaan ja raa'asta musiikillisesta ulkoasustaan tunnettu Gorgoroth, joka millä tahansa mittapuulla tarkasteltuna kuuluu niihin "vanhoihin kunnon" black metal -porukoihin.

Instinctus Bestialis on yhtyeen yhdeksäs albumi joka tarjoilee hieman reilun puolen tunnin matkan black metalin syvimpiin syövereihin. Ensivaikutelma on todella positiivinen ja onhan tämäkin yhtye hieman soundiansa hionut. Melodioita tuntuu olevan jonkun verran reilummin ja kitarasoundi on korviahivelevän muhkea. Radix Malorum esittelee jonkinlaista kitaramelodian varaan rakennettua mättöä Dionysian Ritesin paukuttaessa kallon sisään Immortalin viimeisimpien levyjen tyylisellä väkivaltaisella taonnalla.

Ad Omnipotens Aeterne Diabolus hämmästyttää myös yltiöpäisellä melodisuudellaan ja kappaleeseen on eksynyt jopa heavymetalmaista riffittelyä. Samaan taipuu myös vajaaseen kolmeen minuuttiin puristettu Come Night, joka tarjoilee levyn erikoisimman ja mahtipontisimman intron. Burn In His Light lisää heavy vaikutteiseen bläkkiin upean kitarasoolon, joka tälle yhtyeelle on suhteellisen harvinaista herkkua. Tasaisemman keskivaiheen jälkeen levyn parhaimmistoon lukeutuva Rage palauttaa tunnelman mustempaan uomaan, josta toiseksi viimeinen Kala Brahman luontevasti jatkaa. Viimeisen naulan tummaan arkkuun iskee pariminuuttinen Awakening, joka myös on levyn hienoimpia runttauksia.

Instinctus Bestialiksen puolen tunnin telaketjumainen turpiinveto on niin tasaisen varmaa, että piti jonkun aikaa miettiä onko tämä kolmen ja puolikaan vai nelosen veroinen albumi. Olisihan kappaleiden välillä voinut enemmänkin vaihtelua olla, mutta toisaalta hurmoksellinen puolituntinen on kuitenkin sen verran lyhyt aika, ettei sitä montaa kertaa ehdi miettimään. Kyllä tämä levy nousee Gorgorothin parhaiden julkaisujen joukkoon ja edustaa myös nykyhetken perinteisemmän black metalin parhaimmistoa.

4/5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti