lauantai 30. toukokuuta 2015

Marduk - Frontschwein (2015)

CD 9,99€ / EMP.fi
Norjan tunnetuimmista ja merkittävimmistä black metal -yhtyeistä suurin osa on modernisoinut tai jopa kokonaan muuttanut tyyliänsä. Ruotsin merkittävimpiin lukeutuva Marduk sen sijaan ei ole 25 olemassaolovuotensa aikana tinkinyt tyylistään yhtään. Alkuvuonna julkaistu kolmastoista levy Frontschwein jatkaa tuttuun tapaan kevyillä melodioilla höystettyä armotonta mustan metallin sodanjulistusta.

Frontschwein ei tunne armoa. Ensimmäisenä soivasta nimikkokappaleesta kuulohermoja ruoskitaan äärimmäisen raa'alla black metalilla. Hieman hidastempoisempi The Blonde Beast on ensimmäinen kappale pitkään aikaan, joka tuo mieleen niinkin vaatimattoman bm-klassikon kuin Satyriconin Nemesis Divina (1996). Samantyylistä hitaampaa ja jylhempää materiaalia esitellään myös upeassa Nebelwerferissa.

Mardukin hienouksia on se, että muuten niin raskaissa kappaleissa esiintyy satunnaisesti jonkinlaisia melodianpoikasiakin. Ehkei niitä kauniiksi voi kutsua, mutta kuitenkin rankempiin riffittelyihin ne tuovat toimivaa sävyeroa. Falaise Cauldron of Blood ja Between the Wolf-Packs ovat hienoja osoituksia siitä. Myös nykyään harvinainen 90-luvun norskibläkin tunnelman saavuttaminen onnistuu useaankin otteeseen. Miltei eeppinen kahdeksan minuutin spektaakkeli Doomsday Elite esimerkiksi tuo mieleen tämän toisen naapurimaamme parinkymmenen vuoden takaiset äänimaisemat. Satyriconin lisäksi levyllä on jotain vivahteita Immortalin mainiolta Battles in the North (1995) -albumilta.

Fronstchwein osoittautuu jollain tapaa kornin otsikon aiheuttamasta epäluuloisuudesta huolimatta erittäin tinkimättömäksi ja armottomaksi black metal-julkaisuksi. Mardukia en ollut pitkään aikaan aktiivisesti kuunnellut ennen tätä levyä, mutta tässä kiteytyy ja kulminoituu kutakuinkin se kaikki, mikä black metalissa rupesi kiinnostamaan noin 20 vuotta sitten. Tämän yhtyeen ei ilmeisesti tarvitse luoda nahkaansa tehdäkseen lähes mestariteoksen veroisia levyjä. Ehdottomasti parasta perinteistä black metalia pitkään aikaan.

4/5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti