torstai 11. kesäkuuta 2015

Ethereal Shroud - They Became the Falling Ash (2015)

Brittiläinen yhden miehen orkesteri Ethereal Shroud on noin kaksi vuotta ollut olemassa. Perustamisvuonnaan 2013 niin sanottu yhtye julkaisi saman tien esikoislevynsä ja tämän vuoden alkupuolella projektilta tuli ulos jo toinen albumi They Became the Falling Ash.

Ensimmäinen huomiota herättävä seikka levyn sisältöä tarkastellessa on sen massiiviset puittet. Noin tunnin mittainen kokonaisuus koostuu vain kolmesta todella pitkästä eepoksesta. Ensimmäisenä kuullaan Look Upon The Light, jossa selvästi liikutaan Summoningin viitoittamalla atmospheric black metalin synkeällä polulla. Äänimaailma tuo jonkun verran mieleen kyseisen yhtyeen Dol Guldurin (1996) aikaisen materiaalin. Melodiat ovat kieltämättä komeaa kuunneltavaa eikä eetterissä leijaileva tunnelma jätä kylmäksi.

Levyn raainta ja vauhdikkainta antia tarjoilee lyhyin, eli vain noin kymmenen minuutin mittainen Desperation Hymn. Hieman rankempi näkökulma antaa mukavia mielikuvia Satyriconin upeasta debyytistä Dark Medieval Times (1994). Toisaalta massiivisen syntikkamaalailun ja taustalla särisevän kitaran kauniita melodioita tapaavan soitannan yhdistelmästä tulee jonkun verran mieleen monelle varmasti täysin tuntematon suomalainen Vordven. Levyn tematiikasta yhtään poikkeamatta viimeinen kappale Echoes in the Snow on kahden aikaisemman kappaleen täydellinen jatke. Ja varsin upea loppuhuipennus.

They Became the Falling Ashista ei paljoa keksi sanottavaa. Se on omalla tavallaan todella hyvä ja erityisesti tunnelmansa puolesta toimiva. Soundeissakaan ei tavallaan ole vikaa. Ehkä muutamalla lisäidealla ja aavistuksen verran selkeämmällä äänenlaadulla tästä voisi saada paljon enemmänkin irti. Tarjoaa tämä kuitenkin todella upeita otteita kaikissa kolmessa kappaleessa ja varsinkin taustamusiikkina tämä on juuri sitä, mitä genren edustajilta toivookin.

3,5/5