sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Leprous - The Congregation (2015)

CD / EMP.fi
Tutustuin norjalaiseen progemetalliyhtyeeseen Leprousiin vasta pari vuotta sitten julkaistun Coal levyn myötä. Se herätti heti niin suurta mielenkiintoa että yhtyeen aikaisemmat levyt piti saada heti kuunteluun. Enkä voi kieltää etten olisi odottanut innolla tulevaa materiaalia. Tässä se nyt on, yhtyeen viides albumi The Congregation

Reilu kuukausi sitten paljastettiin ensimmäinen biisinäyte The Price. Siinä oli miellyttävältä tavalla risteytetty Musen elektroninen rocksoundi sekä australialaisen Karnivoolin toolmainen, mutta pehmeämpi progerocktyyli. Kuitenkin kappale oli ominta itseään herättelemään viimeisiäkin innostuksen elkeitä tulevaa albumia kohtaan.

Kappaleista löytyy vaikutteita aina Ihsahnista Anathemaan, mutta yhtye on tutun kuuloisista elementeistä kutonut oman voimakkaan tyylinsä jo ensimmäisellä levyllään Aeolia (2006). The Congregation vain vahvistaa ja syventää yhtyeen omaa näkemystä. Upealla kertosäkeellä varustettu Third Law vie levyä syvemmälle yhtyeen sisimpään syöveriin, mutta ennakkoon kuultu Rewind lienee albumin upein vedos. Kappaleen loppupuoli tarjoaa omaperäisesti progeen verhoiltua black metalin kuuloista rajumpaa soitantaa.

Tapa, jolla Leprous leikittelee yksinkertaisten melodioiden ja matemaattisen tarkkojen sekä monimutkaisten rytmitysten kanssa, on todella omalaatuista. Ja ennen kaikkea taidokasta. Erilaisten tunnelmien äärirajat ovat myös sulassa harmoniassa kuin yö ja päivä. Samoin kevyiden ja raskaiden soitantojen välinen kontrasti on korvia huumaavaa, kuten esimerkiksi kappaleissa The Flood tai Slave. Hämyisempiä tunnelmia on tiivistetty levyn päättävään biisiin Lower, jonka loppuun asti nouseva tunnelma antaa huikean lopetuksen reilun tunnin mittaiselle kokonaisuudelle.
  
The Congregation on aikaisempien levytysten tavoin äärimmäisen hiottu kokonaisuus, jossa progressiivinen ulkoasu kohtaa ennakkoluulottomasti äärimetallielementit. Balanssi löytyy helposti ääripäiden välillä ja albumi tarjoaa yksityiskohtaisia dramaattisia, raivokkaita ja kauniita osuuksia. The Congregation on upea levy, josta paljastuu kuuntelu kuuntelulta uusia tasoja ja yksityiskohtia, jotka porautuvat mielen syövereihin tiukasti. Tässä on varmasti yksi vuoden parhaimmista levyistä.

4,5/5

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti