maanantai 25. toukokuuta 2015

Bell Witch - Four Phantoms (2015)

Yhdysvaltojen Seattlesta kotoisin oleva doom metal-yhtye Bell Witch tuli minulle ensimmäistä kertaa vastaan nyt kolmannen levynsä myötä. Viisi vuotta kasassa ollut yhtye on suhteellisen tiiviiseen tahtiin saanut levyjä aikaiseksi. Viimeisin niistä, Four Phantoms, julkaistiin noin kuukausi sitten.


Albumin otsikostakin voi jo päätellä, että levyllä on tasan neljä kappaletta. Reilun tunnin mittainen kokonaisuus on muodostettu niin, että ensimmäinen ja kolmas kappale ovat parinkymmenen minuutin mittaisia järkäleitä, kun taas toinen ja neljäs kappale ovat noin kymmenen minuutin "lyhäreitä".

Four Phantoms on todella vähäeleinen matka mielen syövereihin. Noin puolet ajasta on raskaampaa doomriffittelyä ja toinen puoli kevyttä ja psykedeliaa lähentelevää tunnelmointia. Näiden kahden sävyeron välinen tasapaino onkin hyvin toimivaa. Parhaimmillaan hämärä tunnelma on toisessa ja pääosin vähemmän metallipitoisessa kappaleessa Judgement in Fire: I - Garden (Of Blooming Ash), jossa puolenvälin paikkeilla humisevissa kuorolaulannoissa on todella hämyinen tunnelma. Levyllä on kauttaaltaan erittäin ilmava tunnelma, johon raskaampi anti tuo mukavaa kontrastia. Hitaasti kulkevat melodiakuljetukset ovat myös nättiä kuunneltavaa.

Levyllä ei sinänsä oikein tunnu tapahtuvan mitään erikoista, eikä kappaleetkaan hirveän erilaisia toisiinsa verrattuna ole. Siitä huolimatta tunnelma on tällä levyllä erittäin onnistunut ja tämän mielellään kuuntelee taustamusiikkina. Aktiivikuunteluun tämä ei ehkä niin mieleistä materiaalia ole, mutta iltahämärien tunnelmanluojaksi mitä erinomaisin synkistelylevy. Ja doom metalin ystäville toki tutustumisen arvoinen opus.

3,5/5