tiistai 13. syyskuuta 2016

Red Kaukasus - Reflections (2016)

Tampereella vuonna 2010 perustettu post-rock-yhtye Red Kaukasus julkaisi noin pari vuotta takaperin mainion The Architect-debyyttinsä. Murska-Arvioissakin esikoinen pyörähti levysoittimessa kerran jos toisenkin ja kiekko onnistui kuittamaan 3,5/5 arvosanan. Kakkoslevystä nimeltään Reflections lupaillaan vieläkin dynaamisempaa, monimuotoisempaa ja omaehtoisempaa kokonaisuutta.

Post-rock nimikkeen lisäksi kehitystä on tapahtunut muun muassa progressiivisen rockin puolella, mikä onkin kuultavissa heti levyn tunnelmallisessa avausfiilistelyssä Purebred, jossa aluksi tunnelmoidaan kevyemmissä maisemissa ja loppupuolella vastaväriä isketään nasevilla riffeillä. Seuraavat Sylvan ja Tightrope johdattelee raskaampaan sointiin ja kitarajumitteluun vivahteikkaampaa kappalerakennetta unohtamatta. Mogwait ja Toolit ovat edelleenkin kuultavissa rivien välissä, vaikka esitys vaikuttaa jo kättelyssä tukevammalta kuin debyytillä.

Parin latteamman ja lyhyemmän kappaleen välissä soivat Wrecked ja Room With No Corners ovat synkkine sävyineen levyn tunnelmallisinta antia. Tunnelmaosioiden ja raskaamman soitannan kontrasti on mainituissa kappaleissa viilattu täysin kohdalleen, ja tällaista menoa ja meininkiä olisi levylle kaivannut enemmänkin. Levyn päätöskaksikko Land of Leal ja Vestal jatkavat viimeiseen minuuttiin asti yöllisen hämärissä tunnelmissa. Vaikka vähäeleinen finaalikaan ei tajuntaa räjäytä, se toimii kuitenkin mallikkaasti ja levy viihtyy kieputtimessa toisenkin kuuntelun verran.

Kokonaisuutena Reflections on juuri sitä mitä ennakkotietojen ja esikoislevytyksen perusteella saattoi odottaakin. Tuttua ja turvallista Red Kaukasusta hieman monipuolisemmalla musiikisella ilmaisutaidolla. Vaikka kehitystä on tapahtunut jos jonkun verran suuntaan ja toiseen, esikoislevyn tavoin tämäkin albumi paikoin kangistelee. Näillä lahjoilla, eväillä ja pienellä kypsytyksellä luvassa on kuitenkin varmasti lajityypin, jos nyt ei ihan mestariteoksia, niin ainakin taidonnäytteitä.

3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti