torstai 25. helmikuuta 2016

Deadforger - Forgotten EP (2016)

Hämeenlinnalainen groovaavaa heavy rockia suoltava Deadforger on palannut julkaisukantaan toisen minialbuminsa Forgottenin myötä. Debyytti-ep julkaistiin vuonna 2013 ja sen jälkeen aika on kulunut keikkaillessa. Samalla syntyi myös viisi uutta kappaletta, jotka ulostautuivat helmikuun 19. päivä tämän uudenuutukaisen muovikiekon muodossa.

Deadforgerin lokeroiminen vaatimattomasti ja ympäripyöreästi "heavy rockiksi" voi ehkä olla hiukan harhaanjohtavaa. Voimakkaan tunnelmallinen ja raskaan riffittelyn varaan rakentuva aloituskappale 10000 Days in Blackista löytyy erikoisia viittauksia ja yhtäläisyyksiä ainakin Devin Townsendiin ja Amorphikseen, jopa Bathoryn teoksiin. Tokihan samankaltaisuutta on varmasti useamman tusinan suomalaisen melodista metallia takovien yhtyeiden kanssa, kuten vaikkapa Diablon, mutta siitä ei sen enempää.

Aloituskappaleen kanssa vähintäänkin yhtä voimakkaita tunnelmia tarjoaa Like A Hero, josta ei uskoisi sen syntyneen kitarist Mikko Kivistön kotisohvalla puolessatoista tunnissa juuri päivää ennen studioon menemistä. Ylettömän laadukas metalliveistos. Tässä vaiheessa voi jo huomata vokaaliherran Ami Koivistoisen tekevän erittäin upeaa ja monipuolista tulkintaa. Hitaamman riffijunttailun vastapainoksi nimikkokappaleessa isketään tahtia nopeammaksi. Kitaratyöskentelyssä kuuluu sekä Rammstein että Pantera, eli hyvin raskasta soundia on tarjolla. Levyn pisin, melkein viisiminuuttinen Broken Man With A Broken Soul on kaikessa melodisuudessaan levyn "kevyin" kappale. Konesoundeilla starttaava Dead in Time on näyttävä päätös vakuuttavalle julkaisulle. Jonkin sortin hittikappaleeksi sitä voisi melkein kutsua.

Vajaan parinkymmenen minuutin Forgottenia ei voi muuta kuin kehua. Metallilajikkeiden saumaton ristisiitos on otettu hallitusti omiin nimiin ja pätevän biisinkirjoitustaidon lisäksi tuotantoarvot ovat paremmin kuin vain kohdallaan. Jos taso on tällaista jo ennen varsinaista debyyttialbumia, en voi kuvitella mitä seuraa kun täyspitkää ruvetaan kasaamaan. Eikä sitä oikein malttaisi odotellakaan. Ainakaan kauan.

4/5
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti