lauantai 7. marraskuuta 2015

Worthless - Grim Catharsis (2015)

Tamperelainen vanhan liiton deathia paukuttava kolmihenkinen Worthless on ollut kasassa vuodesta 2009 ja on julkaissut vasta yhden promon, Beaten By Lifen, noin vuosi sitten. Kehuja saanut näytekiekko sai juuri seuraajansa debyyttialbumista, joka kantaa nimeä Grim Catharsis.

Vanhan koulukunnan kuololla on taipumus jäädä omissa kirjoissani hyvinkin helposti teknisten ja sinfonisten kanssaveljiensä jalkohin. Varsinkin silloin, kun kaikki loksahtaa napilleen täydellisesti. Vaan kun sanottavaa ei oikeasti ole, lopputulos on keskinkertaista muovisinfoniaa tai hengetöntä matikkaräpellystä. Niitähän riittääkin maailma pullollaan ja tänäkin vuonna sellaisia on julkaistu aivan tarpeeksi. Sitten kun kaikki ylimääräinen härpäke riisutaan ja keskitytään olennaiseen, eli rujon deathin murjontaan, ja kaikki loksahtaa napilleen, voi tuloksena olla tällainen Worthlessin debyytin kaltainen mestariteos.

Neljäkymmentä minuuttia ja rapiat kestävä Grim Catharsis hakee vertaisiaan niin länsinaapuristamme kuin jenkkilän perukoiltakin. Lisäksi soundeista löytyy selvää kasaribläkkiä Bathoryn, Celtic Frostin ja Venomin tyyliin. Levyn avaava Mental Hammer iskee pöytään heti yhtyeen olennaisimmat elementit. Kuolo tarjoillaan rupisena ja koruttomana, mutta kuitenkin melodista vivahdetta ja vaihtelevuutta löytyy. Altered States of Conciousness tahdittelee kuin joku Motörhead-klassikko ikään, death metaliksi muunneltuna toki. Samaan muottiinhan se vanha Venomikin mahtui.

Levyn ehdottomasti parhain kappale on puhtaalla kitarasoitannalla ja sateenropinalla introitettu kuusiminuuttinen Mortal Pilgrimage, jonka soundissa on aavistuksen verran mustaa vivahdetta. Bathoryn 80-luvun tuotannon henki on vahvasti läsnä. Samantyyppistä vanhahtavaa raakuutta löytyy myös biisistä Ageless Grimless. Rouhea riffittely on kuin Call From The Gravesta lainattu ja muokattu. Loppua kohden levy tuntuu vain huipentuvan, kun Perpetual Funerals iskee tiskiin vauhdikkaampaa mättöä. Päätöksenä kuultava, myöskin kevyemmällä kitarasoundilla alkava kuuden minuutin The Wanderer and His Shadow lunastaakin paikkansa upean levyn huipentumana. Viimeiset kaksi ja puoli minuuttia on täyttä death metal-hypnoosia pirullisen tyylikkäällä kitarasooloilulla sävytettynä, jonka toivoisi jatkuvan vielä edes yhden minuutin ajan.

Grim Catharsis on erittäin upea perinteitä kunnioittava death metal-lätty niin soundeiltaan kuin biiseiltään, että kelpaisi vertailla vahnoihin klassikoihin. Worthless on onnistunut tekemään taitavan death metal-albumin, joka ei sorru kierrättämään yhtä ikivanhaa ideaa kappaleesta toiseen. Vaihtelua ja jopa tunnelmaa on ujutettu mukaan melkein niin paljon kuin perinteisen death metalin määritelmä sallii. Voipa vielä sanoa Worthlessin löytäneen oman vahvan tyylinsä ja vielä ensimmäisellä levyllään. Lyhyesti sanottuna Grim Catharsis on todella hieno death metal-levy.

4/5