tiistai 17. marraskuuta 2015

Disformed - Horror Reborn (2015)

Espoolainen death metal-yhtye Disformed debytoi viime vuonna demo-EP:llään Prelude To Death. Jatkoa sille tuo täyteen mittaan venytetty demojulkaisu Horror Reborn, joka tarjoilee kahdeksan kappaleen kattauksen vanhan ruotsideathin vanavedessä kulkevaa metelöintiä.

Levyn puoliminuuttinen instrumentaali-intro Into The Horror käynnistää levyn sellaisella tunnelmalla, joka karmii enemmän tusina zombieleffaa yhteensä. Jos selkäpiitä karmiva äänimaisemointi ei liikaa pelottanut, voi hyvin mielin ottaa turpiinsa seuraavilta, äärimmäisen tyylikkäiltä death metal-rykäisyiltä. Tasaisen varma dödötykitys alkaa kappaleessa Salt To The Ground, joka osoittaa ainakin sen, ettei ensimmäisen demon otteesta olla lipsuttu piiruakaan. Soundia on kyllä jonkun verran hiottu muhkeampaan suuntaan, mutta kitarapörinä on silti ehtaa ysikytlukua. Viiteen ja puoleen minuuttiin on ahdettu mukaan vaihtelua hitaampien runttausten muodossa ja jonkinlaista kevyttä melodiaakin voi olla kuultavissa.

Nopeatempoisen mättämisen ja hitaamman tahdittelun välinen tyylittely on erittäin toimiva kaava, joka toistuu lähes kaikissa kappaleissa. Alavireisiä kiemuroita tarjoileva Depraved Faith johdattelee levyn puolivälin lyhyimpiin, alla neljän minuutin kappaleisiin Bound in Chains ja Without Glory, joista en voi olla kuulematta kevyitä Slayer-viitteitä. Olen aikaisemminkin maininnut kyseiselle yhtyeelle osoitetut kaksi 90-luvulla julkaistua cover-albumia Slatanic Slaughter osat 1 ja 2 (1995, 1996), mutta tässä tapauksessa yhdennäköisyys on valtava. Levyn loppukolmikko jatkaaki mallikkaasti Slayerin ja ruotsideathin sekaisella soitannalla huipentuen keskimmäiseen, eli toisiksi viimeiseen kalmanhajuiseen eepokseen Final Winter. Myös finaalikappaleen Infestationin raadolliset riffit ovat purevia kuin syksyinen räntäsade paljasta ihoa vasten.

Noin puolen tunnin mittainen Horror Reborn on edeltäjänsä tavoin tukevaa ja varmaa perusdeathia, joka uuden keksimisen sijaan nojaa taitavasti toteutettuun vanhakantaisen kuolonmetallin mättämiseen. Jos kyseessä olisi virallinen julkaisu, voisi tämän nostaa tänä vuonna debytoineiden Mörbid Vomitin ja Worthlessin rinnalle kovien death metal-esikoisten sarjassa. Disformed onkin etsimässä lafkaa julkaisemaan tuotoksiaan, joten olisi ihan suotavaa, että joku tarttuisi pikimmiten tarjoukseen ja levittäisi Disformedin ilosanomaa laajemmallekin.

4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti