lauantai 24. lokakuuta 2015

Pearly Gates - Unchained EP (2015)

Helsinkiläinen viiden hengen rockorkesteri Pearly Gates on ollut pystyssä jo vuodesta 2005 ja on saanut aikaiseksi yhteensä kuusi EP-kiekkoa. Viimeisimpänä julkaistu Unchained näki päivänvalonsa viime elokuussa.

Digitaalisessa muodossa vastaanottamani EP:n kera saatteena mainittiin levyn sisältävän pop-koukkuja, kolmen kitaristin tykittämiä lyijynraskaita kitarariffejä ja jazz-vivahteistakin oli puhetta. Silti yllätys oli melko suuri parin ensimmäisen kappaleen aikana, kun musiikillisesti Pearly Gates sijoittui aika tarkasti jonnekin Tool-Karnivool-akselille. Ensimmäisenä mainittu löytyikin vaikuttimien pitkästä listasta.

Levyn aloittava Glass Eyes avataan kevyellä ja hämyisellä kitaravetoisella soitannalla, johon pikkuhiljaa lisätään kevyttä proge-elementtiä ja raskaampaa kitarointia. Vaikutelma on lähellä Toolia osittain myös laulajan äänestä johtuen. Sink Hole jatkaa samoilla linjoilla reilusti raskaammalla soundilla. Raskaan tunnelman katkaisee levyn nimikkokappale, joka on soitettu livenä mökkituvan hämärissä. Hieman irrallinen kappale sopisi kyllä hyvin mökillä hoilattavaksi tunnelmabiisiksi. Viimeisenä soiva, loppua kohden kehittyvä ja kasvava Free Fall palaa takaisin rokimpiin soundeihin. Vaikka ensimmäisten kappaleiden terävyyttä ei aivan saavutetakaan, on se silti tunnelmallinen ja toimiva päätösraita.

Parinkymmenen minuutin Unchained on kelpo lyhäri, josta löytyy tarttuvia koukkuja. Biisimateriaalissa voisi toki olla enemmän räväkkyyttä ja rohkeampia ratkaisuja. Tuntuu siltä, että tämä ei ole vielä kaikki, mitä yhtye saa itsestään irti. Hyvät puitteet on siis luotu ja toivon mukaan debyyttialbumi kierrättää tämän EP:n kaltaista materiaalia jalostetumpana ja vielä enemmän persoonallisella otteella esitettynä. Mainio kokonaisuus tämäkin.

3,5/5

Pearly Gates - Unchained (Live from the Red Cabin)

Pearly Gates - Glass Eyes