lauantai 24. lokakuuta 2015

Year Of The Goat - The Unspeakable (2015)

CD (Digipak) 16,99€
Taas Ruotsista kajahtaa mielenkiintoista rock-nimikkeen alle survottua musiikkia. Year of the Goat viittaa nimensä puolesta enemmän jonnekin kellarissa tai takametsässä tuotettuun underground black metaliin, mutta jos tällainen nimi yhdistetään ihan vaan hard rock-genreen, on se vähintäänkin mielenkiintoinen yhdistelmä. Yhtye on perustettu vuonna 2006 ja on sen jälkeen tekaissut kolme EP:tä ja kaksi kokopitkää studioalbumia, joista edellinen debyytti Angel's Necropolis julkaistiin kolme vuotta sitten. Uusi The Unspeakable ilmestyi viime heinäkuussa.

Länsinaapurissa on lämmitelty 60-80-lukujen psykedeliaa sekä hämyistä tunnelmaa nykyaikaiseen muottiin puristettuna jo Ghostin ja Tribulationin voimin ja samaan kastiin voidaan lisätä Year of the Goat. Levyn psykedeellisimmät hetket koetaan levyn avaavassa vaatimattomasti kaksitoista minuuttia kestävässä kappaleessa All He Has Read. Hämyisän intron jälkeen kappaleen rakenne muovautuu perinteisempään rock-muottiin kuulostaen melko paljon Muselta. Itse asiassa todella paljon, jopa vokalisti kuulostaa Matthew Bellamylta.

Muse-vertailuilta ei vältytä muissakaan kappaleissa. Rouheita kitarakuvioita ja potkivia kertoja heitetään ilmaan Pillars of the Southissa, hitaampaa tunnelmointia esitellään The Emmassa ja vauhdikkaampaa rock-otetta Verminissa. Vanhahtava soundi on erittäin miellyttävää ja yhtye on ominut tyylin omaksi, mutta silti se kuulostaa Muselta ilman massiivista soundia ja äärimmilleen hiottua tuotantoa. Year of the Goat on ikään kuin vähemmän prosessoitu, luomumpi Muse.

Kopiointia eli ei, tästä voisi keksiä valittamisen aihetta vaikka kuinka paljon. Hienous piilee kuitenkin siinä, että kappaleet ovat yksinkertaisesti iskeviä. Vähän niin kuin sellaisia hittejä, joita Muse ei koskaan tehnyt. Esimerksiki World of Wonders, The Wind sekä The Sermon ovat todella kovia biisejä. Levyn hienoin teos, levyn keskivertoa progempi Riders of Vultures on jätetty viimeiseksi yllätykseksi. Sekin tapailee musemaisia sfäärejä, taitavasti ja hallitusti, mutta ennen kaikkea tyylillä.

The Unspeakable yhdistelee sulavasti kevyttä psykedeliaa rouheasti soivaan rock-soundiinsa. Ensimmäisten sointiensa jälkeen levy kuulostaa loppuun saakka Muselta, mutta siinä ei todellakaan ole valittamisen aihetta. Tyyli on täysin hallussa ja kappaleita osataan kirjoittaa. Yhtään hutia ei levyltä löydy, vaikka toki yllättävyyttäkin olisi voinut olla mukana enemmän. Joka tapauksessa The Unspeakable on todella upea levy, joka ei kalpene brittirokkisuuruuden julkaisuille. Tyylikäs ja iskevä kokonaisuus.

4/5