perjantai 23. lokakuuta 2015

Owler - Waves EP (2015)

Oululainen Owler on perustettu viime vuoden lopulla. Jotenkin osasin yhdistää nimen post-etuliitteeseen jo ennen kuin sain tarkempaa infoa asiasta. Sitähän se sitten oli, post-metallia. Yllätys oli vieläkin suurempi, kun otin levyn tarkempaan syyniin.

Noin 25 minuutin ja neljän biisin EP avataan niinkin vaatimattomiin yhtyeisiin kuin Anathemaan, Isisiin ja Swallow the Suniin rinnastettavalla kappaleella Throes. Kappaleen kevyesti soiva alku on melko duurivoittoista, mutta raskaan kitaramurjonnan tuoma kontrasti on aika häijy, kuten myös kappaleen loppupuolen melankolisempi soinnuttelu. Vastakkaisia sävyjä tuovat mukaan myös puhtaan laulun ja murinavokaalien vaihtelu.

Loistavan alkusoiton jälkeen meno ei hyydy, vaan vangitseva tunnelma vie yhä syvemmälle Owlerin synkkiin maisemakuvauksiin. Distance on tunnelmaltaan ja soitoltaankin raskaampia sävyjä sisältävä kappale, jonka tyylissä on paljon samaa kuin Katatonialla. Kolmantena soiva Sun ei nimestään huolimatta tuo valoa hämärän keskelle, päinvastoin. Kenties se kaikkein synkin kappale levyltä ja omaksi suosikikseni se tarttui muutaman kuuntelun jälkeen. Päätöksenä soiva lyijynraskas Reckoning antaa viimeisen valoa kavahtavan testamenttinsa tälle EP:lle lopun kauniilla pianosoitannoillaan.

Waves ei paljoa poikkea genrensä muista yhtyeistä, ainakaan mitenkään silmiinpistävästi. Se ei kuitenkaan ole ollenkaan huono asia, kun tunnelma kantaa läpi koko levyn. Esityksestä, niin soitosta kuin biisinkirjoituksesta, paistaa varmuus ja varsinkin kun otetaan huomioon yhtyeen todella nuori ikä, on tämän perusteella aavisteltavissa jo tulevia mestariteoksia. Kyllä tämä EP iski post-metalin ja doomin kuuntelijaan kuin salama ja pisti nimen Owler tiukasti korvan taakse. Tämä noin puolikkaan studioalbumin kokoinen julkaisu kannattaa ehdottomasti tarkistaa itse, jos ei kehujani usko.

4,5/5