maanantai 12. lokakuuta 2015

Ghost Machinery - Evil Undertow (2015)

Ahosen Petellä näyttäisi tosissaan olevan monta rautaa tulessa. Aikaisemmin tänä vuonna on jo ehtinyt ilmestymään kaksi hetki sitten arvostelemaani levyä, sekä Stargazerylta että Burning Pointilta. Marraskuun puolenvälin tietämillä Ahosen sekä rumpali-kiipparistin Jussi Onteron kolmaskin aktiivinen yhtye Ghost Machinery julkaisee kolmannen täyspitkänsä Evil Undertown edellisestä julkaisusta ollen aikaa jo viisi vuotta.

Tyylillisesti nämä kaikki yhtyeet kierrättävät vanhaa heavya sekä power metalia kaikkine hienouksineen ja kliseineen, mutta tyylikkäästi ja taitavasti esitettynä. Ghost Machinery asettuu miesten pääyhtyeen Burning Pointin sekä Stargazeryn välimaastoon olemalla hieman heavympi kuin ensinnämainittu ja raskaampi sekä powerimpi kuin jälkimmäinen.

Levyn aloittaa lähes arvattavasti hittivaihteen täysille laittava Arms of the Strangers, jonka jälkeen vaihdetta ei juuri muuksi muuteta. Kappale toisensa jälkeen tykimpiä kappaleita, jotka vasaroivat tutun kuuloisia heavymaneereita kuin vanhakin klassikkoyhtye ikään. Fatal, Kingdom of Decay ja etenkin Go To Hell (It's Where You Belong) takovat tarttuvia heviriffejä sekä kertosäkeitä kuulohermoihin. Muutamassa kappaleessa on jotain Dion tyylistä, muutamassa Iron Maidenia. Jälkimmäiseen vertailtavia yhtymäkohtia löytyy varsinkin Brave Facen hienosta säkeistöistä.

Tasaisen varmasta kappalemateriaalista erottuu omaksi edukseen yllättävän ärhäkkä The Last Line of Defence, josta löytyy muita kappaleita enemmän vauhtia ja raivokasta asennetta. Vaikka tämän tyylisiä voimakkaampia vedoksia olisi toivonut olevan vielä enemmänkin, ei kappalemateriaali jätä valittamisen varaa. Jos jalustalle pitäisi muutama nostaa tuon yksittäisen erikoisuuden lisäksi, niin melodinen ja tarttuva No Easy Way Out on varma valinta. Rajoitetun painoksen mukana tuleva bonus, levyn pisin, lähes viisi ja puoli minuuttia kellottava Fight For The Strangers on mukavan mahtipontinen piristysruiske levyn powerimmasta päästä.

Evil Undertow, kuten nuo kaksi muutakin tämän vuoden julkaisua, iskee metallisen vasaransa sinkityn naulan rosoiseen kantaan. Soitto on taitavaa ja tuotanto korvia hivelevää. Kappaleet ovat ytimekkäitä ja kertosäkeisiin on kerätty kaikki saatavilla oleva voima. Biisimateriaali on ehkä vähän tasaista, ehkä yllätyksetöntäkin, mutta osumia siitä kuitenkin löytyy paljon ja kokonaisuus toimii kuin höyryjyrä. Tämän vuoden julkaisuissa Ghost Machinery peittoaa Ahosen sekä Onteron muut projektit ja pistää odottamaan seuraavaa näytöstä näiltä kaikilta. Saa nähdä, kuka vetää seuraavalla kierroksella pisimmän korren. Lyhyesti sanottuna Evil Undertow on upea perinteisemmän linjauksen power metal-albumi.

4/5