sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Red Kaukasus - Architect (2014)

http://www.redkaukasus.com/
Tamperelainen vuonna 2010 perustettu alternative/post-rock-yhtye Red Kaukasus julkaisi debyyttialbuminsa Architectin viime vuonna. Yhtyeen kotisivujen infossa kerrotaan, kuinka joidenkin mielestä yhtyeen musiikki muistuttaa sellaisista yhtyeistä kuin Tool, A Perfect Circle, Mogwai ja jopa Pink Floyd. Vertailukohteet ovat kieltämättä houkutteleva.

Musiikissa yhdistellään omien sanojensa mukaan alternativea, post-rockia, progea, metallia ja poppia. Kuvaus ei aivan ohi mene ja ainakin aloituskappaleessa Viragossa on kuultavissa jotain kevyempiä elementtejä Porcupine Treelta tai Anathemalta, miksei jopa Sólstafirilta. Joka tapauksessa yhtyeen tyyli tuntuu seuraavan sopivasti kaikkien näihin genreihin sopivien yhtyeiden kultaista keskitietä.

Kevyemmän alun jälkeen kappalemateriaali muuttuu hiljalleen raskaammaksi. Celebrationissa on metallisävyjä vain mausteeksi, mutta Stars & Metaphors muistuttaa jo jonkun verran Toolia soundeillaan ja kevyellä rytmikikkailullaan. Kevyt soitanta on kuitenkin pääosassa, vaikka metallista kitarasoundia käytetään maittavana kontrastina. Safe Spiralin introssa maalaillaan kauniita melodioita, mutta kokonaisuutena häviää seuraavalle, kenties levyn parhaalle kappaleelle Veil Kitelle. Siinä on saatu tunnelma tiivistettyä täysin kohdalleen. Levyn viimeinen sivallus Flittermice on myös toimiva synkistely ja etenkin lopun räjäyttävä toisto on kuin kirsikka kakun päälle.

Vähän yli neljäkymmentä minuuttia kestävä Architect on mielenkiintoinen sukellus melankoliseen rock-maisemaan. Esikoislevyksi materiaali on taidokasta, mutta kaipailee vielä tovin kypsymistä. Esityksessä on vielä jonkun verran kankeutta ja kappaleet hieman junnaavia, mutta alavireinen tunnelma onnistuu pitämään koko levyn koossa. Silti fiilis on melankolisista sävyistään huolimatta melko kevyttä ja miellyttävää. Tästä on hyvä jatkaa kohti vielä syvempiä ja voimakkaampia tunnelmakuvia. Kuten sanottua, debyytiksi Architect on erittäin lupaava taidonnäyte.

3,5/5 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti