tiistai 22. syyskuuta 2015

Dir en Grey - Arche (2014)

2CD Digipak 19,99€ / EMP.fi
Japanilainen alternative/crossover metal-yhtye Dir En Grey julkaisi viime vuonna yhdeksännen studioalbuminsa nimeltä Arche. Mestarillisen ja tajunnan räjäyttävän sekametelisopan Vulgarin (2003) jälkeen yhtye rantautui virallisesti Eurooppaankin levyillään Withering to Death (2005)  ja Marrow of the Bone (2007), joilla yhtye hieman selkeytti tyyliään. Hieman tasapaksuille kokonaisuuksille toi jatkoa erinomainen, jopa progressiivisia elementtejä sisältänyt, henkilökohtainen Dir En Grey-suosikkini Uroboros (2008). Edellinen Dum Spiro Spero (2011) oli siihen nähden jälleen paljon keskinkertaisempi tuotos.

Vaikka Dir En Grey-levytysten taso on ollut hyvinkin vaihteleva innovatiivisen ja niin sanotun ennalta-arvattavan välillä, on yhtye kuitenkin osannut tehdä vähintäänkin mielenkiintoisia kokonaisuuksia omalla tavallaan eksoottisella ja genrerajoja halventavalla tyylillään. Kiinnostavasta tyylistään ja hyvistä kappaleistaan huolimatta kokonaisuuksista vain Vulgar ja Uroboros ovat onnistuneet lähentelemään mestariteoksen kriteereitä.

Archen ensimmäiset hetket tuntuvat kierrättävän Dir En Greyn tuttua, muttavaikeasti paikannettavaa kaavaa. Siitäkin huolimatta levyn aloituskolmikko Un Deux, Soshaku ja Uroko esittelevät yhtyeen kierolla tavalla tarttuvaa vaihtoehtometallia ja Kyon komeaa ja karismaattista äänenkäyttöä aina puhtaasta laulusta örinään. Ensimmäinen aidosti yllättävä kappale on hämyinen ja hitaasti kulkeva Phenomenon, jossa alun psykedelia saa vastapainokseen loppupuolen death metal-soundit. Kevyempää, kauniimpaa ja melodisempaa puolta edustavat Tousei ja Rinkaku tuovat mukavaa vaihtelua raskaamman soitannan väliin.

Tasaiseksi ei voi levyä kutsua, vaikka jokainen kappale edustaa tutun kuuloista Dir En Greyta. Tyyli ja tunnelma saattaa vaihtua ja todennäköisesti vaihtuukin peräkkäisissä kappaleissa. Yhtye kuitenkin osaa pitää palaset koossa vaikka kuinka poukkoiltaisiin tyylilajien ääripäissä. Maittavia kappaleita vaihtelevilla tunnelmilla levyn loppupuolella edustavat raskaammat runttaukset Inferno, Sustain The Untruth sekä Midwife, melodisempi hituri Kukoku No Kyouon ja yhtyeen tyyliin sopivan popahtavat Kaishun sekä Magayasou. Levyn päättävä Revelation of Mankind tarjoaa aloituskappaleen lailla hyvän läpileikkauksen levyn death metalista poppimetalliin rajoittuvasta tyylistä.

Dir En Greyn edelliset julkaisut tuntien Arche ei juuri pääse yllättämään. Muussa tapauksessa "yllätyksettömyys" on sana, joka ei sovi tälle yhtyeelle. Albumi on täynnä upeita kappaleita, joissa rokin äärilaitoja yhdistellään häpeilemättä mutta taidokkaasti. Ainut purnaamisen arvoinen aihe on se, että tämän tyyliselle yhtyeelle tällaiset yli tunnin mittaiset levyt ovat kenties vähän yliampuvia. En voi kuitenkaan väittää, etteikö mielenkiinto pysyisi alusta loppuun. Arche on taas upea ja taidokas levy Japanin parhaalta yhtyeeltä, vaikka ihan mestariteoksen tasolle ei päästäkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti