perjantai 18. syyskuuta 2015

My Dying Bride - Feel The Misery (2015)

CD (Digipak) 13,99€ / EMP.fi
Brittiläisen doom metalin kolmesta 90-luvun suuresta, Anathemasta, Paradise Lostista ja My Dying Bridesta viimeisenä mainittu on ainut, joka on tinkimättömästi pysynyt omien genrerajojensa sisällä. Vaikka genreä on venytetty ja paukutettu suuntaan ja toiseen, ei yhtyettä ole missään vaiheessa voinut muuksi määritellä kuin jonkun sortin doomiksi.

Loistokkaan 90-luvun jälkeen yhtye julkaisi omissa kirjoissani parhaan levynsä The Dreadful Hoursin vuonna 2001, jonka jälkeen levytysten taso ja teho on kääntynyt loivaan alamäkeen. Songs of Darkness, Words of Light (2004) sekä vielä Line of Deathless Kings (2006) jatkoivat loistokasta, tai siis äärimmäisen synkkää tuomionjulistusta, mutta sen jälkeen hyvistä yrityksistään huolimatta julkaisut ovat olleet MDB-tasolla tasapaksuja ja yllätyksettömiä diskografian täytteitä. Kolmen vuoden takainen A Map Of All Our Failures yritti tosissaan paluuta vanhahtavaan ja doomimpaan ilmaisuun, mutta jäipä sekin keskinkertaiseksi yhtyeen mittapuulla laskettuna. Noin kymmenen heikomman vuoden jälkeen en osannut oikein odottaa mitään yletöntä tältä järjestysnumeroltaan epäonniselta kolmanneltatoista levyltäkään.  

Feel The Miseryn ensimmäinen maistiainen, yhdekänminuuttinen And My Father Left Forever kuultiin pari kuukautta sitten ja se olikin yllättäen luihin ja ytimiin pureva vuodatus. Kaikesta huolimatta tulevaan kokonaisuuteen tuli suhtauduttua varoen. Levy pääsikin yllättämään toden teolla, kun näytekappale sai rinnalleen toinen toistaan upeampia ja tutulta, niin sanotusti vanhalta kunnon My Dying Bridelta kuulostavia biisejä. Avausraidan jälkeiset järkäleet To Shiver In Empty Halls sekä A Cold New Curse tuovat soundeiltaan ja tunnelmaltaan kovasti mieleen The Light At The Of The Worldin (1999), jolloin örinälaulua kuultiin pitkästä aikaa sitten ensilevytysten. Samankaltaista uutuudenviehätystä on mukana tälläkin levyllä.

Väristyksiä aiheuttavan nimikkokappaleen jälkeen kuullaan lyhyempiä tykityksiä. A Thorn of Wisdom on modernimman oloinen kappale, kuin sekoitus klassisen Turn Loose The Swansin painostavia pianosoitantoja ja aliarvostetun, mutta yhden henkilökohtaisen suosikkini 34,788%... Completen omaperäisyyttä. I Celebrate Your Skin tarjoaa laahaavaa tuomiotunnelmaa ennen levyn pakollista kevennystä. Synkkä ja melankolinen pianosoiton ja Aaronin ahdistavan vokalisaation dialogi I Almost Loved You on kuin Sear Me MCMXCIIIn jatko-osa. Levyn viimeinen kappale jatkaa synkissä sävyissä. Within A Sleeping Forest on upea päätös raskaalle albumille, mutta myös yksi sen hienoimmista eepoksista.

Feel The Misery on yllättävän raikas ja voimakas My Dying Bride-julkaisu. Levyssä on paljon yhteistä Turn Loose The Swansin, Like Gods of the Sunin sekä The Light At The Endin kanssa, silti kuulostamatta yhtään vanhan toisinnolta. My Dying Bride tuntuu löytäneen itsensä uudelleen tällä levyllä keskittyen tarkasti omaan osaamisalueeseensa, joka on melankolisilla sävyillä väritetty raskas ja tunnelmallinen doom metal. Melkoinen yhteensattuma, että Paradise Lost julkaisi aikaisemmin tänä vuonna erinomaisen lähes puhdasverisen doom-albumin ja nyt MDB onnistui tekemään pitkästä aikaa mestarillisen opuksen. Lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna Feel The Misery on parasta My Dying Bridea sitten The Dreadful Hoursin.

4,5/5