torstai 17. syyskuuta 2015

Leaves' Eyes - King Of Kings (2015)

CD 15,99€ / EMP.fi
Norjalaisesta goottimetalliyhtyeestä Theatre of Tragedysta taannoin tunnetuksi noussut Liv Kristine muutti vuosituhannen alkupuolella Saksaan ja perusti sikäläisen metalliyhtye Atrocityn tyyppien kanssa Leaves' Eyesin. Vaikka Theatre Of Tragedy onkin yksi suurimpia naislauletun metallin edelläkävijöitä, Livin osuudet jäivät viimeisimpiä julkaisuja lukuun ottamatta melko vähäisiksi. Uudella urallaan kuitenkin asia on toisin. Viikinkitarustoista ammennettuja tarinoita on kuultu jo viidellä albumilla ja juuri julkaistiin kuudes mahtipontisella otsikolla nimetty King of Kings.

Levyn introna toimii pariminuuttinen tunnelman nostattaja, joka vie kuulijan kylmiin skandinaavisiin maisemiin. Wardrunalta melko paljon kuulostava aloitus johdattelee jonkun verran perinteisemmän sinfonisen metallin ääreen. Nimikkokappale on vähän kuin Tarja Turusen aikaista Nightwishia. Mistään halvasta NW-kopiosta ei kuitenkaan voida puhua, sen verran paljon persoonaa ja omaperäistä elementtiä löytyy Livistä ja koko yhtyeestä. Viikinkitunnelma on voimakkkaasti läsnä useammassakin kappaleessa. Halvdan the Black on melko voimakas tykki, johon Livin aviomies Alexander Krull heittää kivoja murinavokalisaatioita. Yksi levyn tunnelmallisimpia ja kauneimpia kappaleita on tarttuvalla kertosäkeellä iskevä The Waking Eye. Folkkiakin on tarjolla jonkun verran. Instrumentaalinen Feast of the Year sekä Vengeange Venom on piristävä kaksikko traditionaalisen sinfoniametallin välissä. Perinteistä meininkiä onkin taas luvassa kappaleissa Sacred Vow ja Edge of Steel. Toimivia molemmat, vaan eivät yllätä muulla kuin päähän soimaan jäävillä kertosäkeillä

Pohjoismaista maisemaa maalaava folkkitunnelmointi Haraldskvæði ikään kuin introittaa levyn ehdottomaan parhaimmistoon lukeutuvan liki kahdeksanminuuttisen eepoksen Blazing Waters, jonka intron enyamaisen ja wardrunamaisen tunnelman lisukkeeksi vierailee jälkimmäisen laulajatar Lindy-Fay Hella. Metallimpi puoli on todella koukuttavaa ja raskasta sinfonian ja deathin sekaista soitantaa. Tällaisia raskaan ja kevyen välillä tasapainottelevia eeppisiä kappaleita olisi saanut olla levyllä useampikin. Viimeinen kappale Swords in Rock on maittava kansanmusiikkihenkinen ralli, vähän kuin Blackmore's Nightia metalliversiona.
 
King Of Kings on toimiva ja tarttuva levy, vaikka se ei juuri pääse yllättämään kuuntelijaansa. Se on melko helposti rinnastettavissa Nightwishin sinfonisempaan tuotantoon, missä on sekä hyvät että huonot puolensa. Huono puoli on yllätyksettömyys, mutta hyvä puoli on erinomainen tuotanto ja iskevät kappaleet. Sekä laulajan että yhtyeen tyylissä on kuitenkin persoonaa ihan tarpeeksi erottamaan tämän lajityypin harmaasta massasta. Hyvä levy joka tapauksessa, jonka parasta antia on mahtipontinen viikinkitunnelma.

3,5/5