lauantai 1. elokuuta 2015

Unleashed - Dawn of the Nine (2015)

CD 16,99€ / EMP.fi
Doomia ja viikinkimetallia yhdistelevää Ereb Altoria arvostellessa tuli todettua, että viikinkimetalli on lähestulkoon aina ollut sidoksissa black metaliin. Death metalia ja pohjoista estetiikkaa on yhdistetty muun muassa Thyrfingin ja Amon Amarthin toimesta, mutta samoista skandinaavisista tunnelmakuvista on örissyt jo vuonna 1989 perustettu Unleashed. Erikoista kyllä, kaikki edellämainitut ovat ruotsalaisia. Kenties ensimmäinen viikinkideath-yhtye Unleashed julkaisi tänä vuonna kahdennentoista albuminsa Dawn of the Nine.

Kolmevarttinen albumi ja sen kymmenen kappaletta ovat melko suoraviivaista kamaa, joissa viikinkiestetiikka näkyy ja kuuluu lähinnä lyriikkapuolella ja muutamana satunnaisena puhtaana kitaraosiona. Niistä tuleekin kovasti mieleen Bathoryn klassikot. Muilta osin musiikki on puhdasta deathia, joka vyöryy päälle kuin laivallinen tai kaksi täynnä vihaisia viikinkejä.

Levyn ensimmäiset kappaleet A New Day Will Rise ja They Came To Die esittelevät jouhevaa ja vauhdikasta kitararunttausta. Barbaarista raivoa löytyy, mutta Defenders of Midgardin hitaammanpuoleinen riffittely se vasta iskeekin luihin ja ytimiin täydellä teholla. Täysin päinvastaisesti Where Is Your God Now? lisää vauhtia reilusti vieraillen vähän mustemmankin metallin tontilla, muistuttaen etäisesti Thyrfingin viimeisimpiä julkaisuja.

Tasaisen hyvää kappalemateriaalia riittää runsaasti. Levyn loppupuolella kuitenkin koetaan levyn huippuhetkiä. Celtic Frost / Triptykon-tyylisellä bassomadalluksella starttaava Land of the Thousand Lakes on mitä upein oodi kotimaallemme. Hitaammalla tempolla kulkee myös nimikkokappale, jossa vauhti tosiaan tuo mieleen muutaman doom metal-yhtyeen. Ja puolen vauhdikkaampi osio toimii todella maittavana vastavärinä hitaalle maalailulle. Viimeisenä kuullaan hillityn eeppinen ja melodinen Welcome The Son of Thor!, jonka jälkeen uusintakierros maittaa mitä pikimmiten.

Dawn of the Ninesta huomaa kyllä, että yhtye on toiminut samalla kokoonpanolla jo kaksikymmentä vuotta ilman pienintäkään väsymyksen merkkiä. Kokonainen kolme varttia sisältää raskasta ja jykevää soitantaa, josta ei juuri jää moitittavaa. Mitä viikinkipuoleen tulee, eiväthän nämä death metal -yhtyeet saavuta aivan samaa eeppisyyttä, mitä mustempaa metallia takovat veljensä. Joka tapauksessa Dawn of the Nine on todella upea death metal-kokonaisuus, joka on alusta loppuun täyttä pohjolan ruostumatonta rautaa.

4/5