perjantai 31. heinäkuuta 2015

Kalidia - Lies' Device (2014)

Lähestulkoon aina kun joku yhtye breikkaa ja kunnolla, siitä seuraa jonkinkokoinen matkijoiden aalto. Naislaulettu metalli ja edes sinfoninen sellainen oli toki keksitty jo kauan ennen Nightwishin läpimurtolevyä Oceanbornia, mutta sen jälkeen vastaavanlaista on ilmaantunut tolkuttomat määrät vaihtelevalla menestyksellä. Samaan kelkkaan on hypännyt myös italialainen vuonna 2012 perustettu Kalidia, joka julkaisi viime vuonna esikoislevynsä Lies' Device.

Noin kolmevarttinen albumi käynnistyy harmillisen muovisella syntikkasoundilla, joka palauttaa mieleen kaikenmaailman keskinkertaiset räpellykset reilun viidentoista vuoden takaa. Kappaleessa The Lost Mariner kierrätetään oikeastaan kaikki mahdollinen klisee, mitä genre pitää sisällään. Ja jos vertailukohtaa rupeaa miettimään, se on ihan selvästi Nightwish ja heidän lähes klassikoksi luokiteltava albuminsa Oceanborn sekä pari muuta vuosituhannen vaihteen julkaisua.

Levyn soundit ovat nykyiseen power metalin tasoon nähden melko ohuet, mutta ei niissä silti vikaa ole. Ne toimisivat muovisine syntikoineen aivan hyvin, mikäli sävellyksiin olisi saatu enemmän pontta. Selvästi yrityksen makua tarjoaa ihan kivalla melodialla varustettu Dollhouse (Labyrinth of Thoughts) ja toimivalla riffittelyllä polkeva Reign of Kalidia. Harbinger of Serenityssa vierailee Andrea Rocco, jonka puoliksi murisevat vokalisaatiot tuovat etäisesti mieleen Marco Hietalan rouheimmat suoritukset. Miesvokalisointi tuokin ihan mukavaa kontrastia Nicoletta Rosellinin ponnettomalle laulannalle, vaikka päälaulajan äänessä ei sinänsä valittamista ole. Levyn vauhdikkaampi nimikkoralli on kanssa ihan hyvä yritys.

En voi väittää että kokonaisuus tekisi vaikutuksen. On sillä muutamat hetkensä eikä tuotantopuolella varsinaisesti vikaa ole, mutta sävellykset itsessään ovat niin monta kertaa pureskeltua kamaa, ettei tästä ainakaan jaksa enää innostua. Soittotaitoa bändiltä kuitenkin löytyy ja ehkä kovasti hiomalla sävellyspuolta, saattaa olla hyvinkin mahdollista kuulla vielä kelvollista jatkoa Lies' Devicelle. Jos tämä radiosta soisi, tuskin kääntäisin kanavaa, mutta ei tästä myöskään paljoa käteen jää. Ja jos joku tästä todella voi kiinnostua, niin luultavimmin naislauletun sinfoniapowermetalin suurkuluttajat.

2/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti