lauantai 1. elokuuta 2015

Forte Ruin - Forte Ruin EP (2015)

Lahtelainen melodista death metalia soittava Forte Ruin perustettiin vuonna 2012. Viime vuonna miehistönvaihdosten myötä vaihtui myös yhtyeen nimi nykyiseen muotoonsa ja pimeän talven tuloksena syntyi ensimmäinen EP, jolle ei suotta nimeä keksitty.

Bändissä vaikuttaa yhteensä kuusi jäsentä, joista peräti puolet edustavat Aaltosen perikuntaa: Saku sekä Samu kitaroissa ja taustavokaaleissa, Jere rummuissa. Veljeskokoonpanoista onkin melko hyviä kokemuksia aina Anathemasta Mattiin ja Teppoon, ja voisi kuvitella sen olevan yksi peruste ja tae tiiviille bändisoitolle. Kolmen biisin EP tuntuukin olevan nimenomaan tiivis ja tiukka näyte siitä, mitä tuleman pitää.

Ensimmäisenä korville paiskataan musiikkivideonkin poikinut Alienated Humanity, jossa on kuultavissa kotimaisen sekä länsinaapurin melodeathin kaikuja vajaaseen neljään minuuttiin tiivistettynä. Murinavokalisaatiota, puhtaalla laululla koristeltua kertosäettä ja tiukkaa kitarariffittelyä. Toimivaa materiaalia tarjoilee myös industrial metalin tapaan nivusiin potkiva 45 Days. Levyn viimeinen ja pisin kappale, lähes kuuden minuutin eeppinen Enter The Masquerade on ehdottomasti juuri sitä antia, mitä toivoisi jatkossakin kuulevan reilumminkin. Tunnelmaa riittää vaikka muille jakaa ja lopun pianomaalailu on pirun upea.

Forte Ruinin minilevy ei maailmaani mullistanut, mutta kieltämättä sellainen tunne tuli, että debyyttialbumin ilmestyessä saattaa musiikillinen maailmankuva järkkyä. Ainakin vähäsen. Soitto pelaa erittäin hienosti yksiin ja rumpuja lukuunottamatta kotikutoisesti äänitetty albumi kuulostaa kypsältä noukittavaksi. Soundi on sen verran muhkea ja täyteen ahdettu, ettei sitä edes kotikammarissa tuotetuksi uskoisi. Biiseissä on jonkun verran vaihtelua, mutta pääosin kokonaisuus on suhteellisen tasainen. Tasokas sellainen kuitenkin. Kyllä tämä pistää odottamaan sitä ensimmäistä kokopitkää julkaisua innolla.

3,5/5