sunnuntai 16. elokuuta 2015

Myrkur - M (21.08.2015)

CD 18,99€ / EMP.fi
Tanskalainen yhden naisen black metal-projekti Myrkur julkaisi viime vuonna mainion debyytti-EP:n, joka saa tämän kuun 21. päivä jatkoa esikoisalbumin myötä. Lyhyesti, mutta ytimekkäästi otsikoitua albumia nimeltä M on ennakkoon hypetetty ympäri internetin ihmemaailmaa. Eikä ihme, sillä levyllä vierailee muusikkoja, joiden meriiteistä löytyy muun muassa Arch Enemy, Mayhem ja useampikin kaveri on joskus ja jollain tavalla vaikuttanut Ulverissa. Viimeisenä mainitun pääjehu Kristoffer Rygg on myös tuottanut albumin. Parin ennakkonäytteen perusteella Myrkurin esikoista kohtaan nousi melko kovat odotukset.

Levyn avauskappale Skøgen skulle dø pitää tiukasti kiinni suhteellisen korkeista ennakko-odotteista. Black metalia ja pohjoismaista dark folkia yhdistelevä kappale on kuin sekoitus Wardrunaa ja Ulverin Kveldssangeria sekä Bergtattia. 90-luvun puolivälin alkutekijöissään ollut atmospheric black metal ikään kuin herää uudelleen henkiin Myrkurin aka Amalie Bruunin käsittelyssä. Metallikappaleisiin on saatu paljon aavemaista ambientsävyä, viitaten jälleen Ulveriin ja sen myöhempiin saavutuksiin.

Black metal-vaikutteissa on tosiaan paljon vanhaa Darkthronea, Satyriconia ja Ulveria, mutta hienoa vaihtelua ja kontrastia sekä kappaleisiin että kokonaisuuteen tuo Amalian kaunis eteerinen ääni ja värisyttävän upeat ja oikeat pianosoitot. Selvyyden vuoksi Bruun hoitaa pianon ja kitaroinnin lisäksi sekä puhtaan että murinavokalisoinnin, taitaen molemmat äärilaidat erinomaisesti. Levyn alkupuolen raskaammat teokset Hævnen sekä Onde børn kuultiin jo alkukesästä ennakkoon, ja varsinkin jälkimmäinen on levyn upeimpia kappaleita. Samaa sarjaa edustavat myös erinomaiset Mordet sekä hypnoottinen Skaði.

Levyn kaikkiaan neljässä välisoitossa, kuten Vølvens spådom, liikutaan melodioden puolesta pohjoismaisissa folk-tunnelmissa. Lähinnä pianoon ja puhtaaseen lauluun nojaavat lyhyet kappaleet toimivat erittäin upeina tunnelmannostattajina raskaampien kappaleiden välissä. Nordys ja varsinkin veretseisauttava Byssan Lull ovat erittäin kauniita pianosoitantoja ja laulantoja. Vanhojen norjalaisten yhtyeiden lisäksi tunnelmassa on paljon samaa kuin post black metal/blackgaze-yhtyeissä Agallochissa ja Alcestissa. Jeg er guden, i er tjenerne sekä  Dybt i skoven ovat hyviä esimerkkejä atmosfäärisemmästä mustasta metelistä. Albumi päättyy neljänteen pianosoittoon, jonka yksinäinen kaihoisa melodia houkuttelee kuuntelemaan levyn alusta alkaen uudestaan.

M toimii paremmin kappaleidensa summana kuin yksittäisinä teoksina. 38 minuutin kokonaisuus muistuttaakin rakenteeltaan enemmän pienistä ja lyhyemmistä osista koostunutta Kveldssangeria kuin Bergtattia, vaikka musiikillisesti ollaankin lähempänä jälkimmäistä. Joka tapauksessa yksittäisistä helmipisaroista koostuva yönmusta ja kirkas metsäpuro on erittäin kaunis ja suurella tunteella tehty vanhaa black metalia ylistävä kokonaisuus, jonka tunnelma on todella luonnonläheinen. En ihmettele, miksi yksi lahjakkaimmista norjalaismuusikoista on halunnut lähteä tuottajaksi tälle levylle. M on yksi hienoimmista black metal -levyistä pitkään aikaan ja luultavasti vasta alkusoittoa tuleville, vieläkin upeammille kokonaisuuksille.

4,5/5