lauantai 15. elokuuta 2015

Crimson Sun - Towards the Light (2015)

Huomattuani eräällä keskustelupalstalla Crimson Sunin mainostavan tulevaa julkaisuaan, jostain syystä oletin, että luvassa olisi vain keskitasoista naislaulettua sinfoniametallia. Mistähän moinen mielikuva? Otin kuitenkin itseäni niskasta kiinni ja klikkasin Youtube-linkkiä, jonka takaa paljastui yllättäen törkeän upea raskasta ja melodista metallia takova yhtye. Yhtye on ollut toiminnassa jo viitisentoista vuotta eri nimillä ja muutama demokin on ehditty demottamaan. Esikoispitkää on silti ehditty hautomaan, kun sopivaa laulajaa ei löytynyt millään. Vokalistin etsintä päättyi kuitenkin karaokebaariin, josta löytyi Sini Seppälä. Niinpä syntyi yhtyeen debyytti-ep The Border ja tuolle parin vuoden takaiselle lyhärille jatkoa tuo vasta julkaistu esikoisalbumi Towards The Light.

Levyn avaaja on tuo Youtube-linkin takaa löytynyt The Storm. Kappale yhdistelee hienosti Katatonialta ja vastaavilta kuulostavia lyijynraskaita ja hieman progeileviakin riffejä powermetalmaiseen vauhdin hurmokseen, joka huipentuu pirullisen tarttuvaan kertosäkeeseen. Lähes hitinomainen biisi saa vähemmän hittipitoista jatketta ääriraskaasta Eye of the Beholderista, jossa pääpaino on hienoissa kitararunttauksissa ja hypnoottisessa kerrossa. Sini Seppälän voimakas tulkinta on myös merkittävässä roolissa ja näin persoonallista ja vahvaa vokalistia kannatti jonkun aikaa etsiäkin.

Yhtyeen resepti onkin melko selvä. Raskaita kitarakoukkuja, tarttuvia kertosäkeistöjä ja kevyitä industrial-koristeita taustalla. Tavallaan jokaisesta kappaleesta löytyy jonkinlainen helposti iskevä hittikoukku, mutta levy ei kuitenkaan aivan niin helpolla päästä. Ja hyvä niin. Tarttumapintaa tarjoillaan paljon, mutta levy vaatii ja kestää useampaakin kuuntelua. Kappaleet ovat silti suhteellisen helppoa kuunneltavaa ja jäävät helposti soimaan korvien väliin. Ensimmäisten kappaleiden lisäksi maininnan arvoisia ovat tolkuttoman upea Portrait of a Ghost kauniine pianosoitantoineen ja vauhdikas mättöbiisi The Herald. Pääasiallisesti noin kolmen-neljän minuutin kappaleet ovat kaikki kunnon tykityksiä vetävillä melodioilla varustettuina. Levyn päättävä Memories Burning kellottaa lähemmäs seitsemän minuuttia, mutta on ihan yhtä menevä ja potkiva biisi kuin muutkin. Tunnelmansa puolesta päätös on yksi levyn hienoimpia teoksia.

Neljänkymmenen minuutin Towards The Light on esikoislevyksi todella upea taidonnäyte Crimson Sunilta. Kaikki palaset loksahtelevat kohdalleen sovituksista tärykalvoja hivelevään tuotantoon. Kappalerakenteet ovat yksinkertaisia ja selkeitä ja niihin on saatu mahdutettua kaikki tarpeellinen äänimaailma ja myös suoraviivainen kokonaisuus toimii moitteettomasti. Toward the Light on voimakas ja energinen debyyttialbumi, joka asettaa riman korkealle seuraavaa julkaisua ajatellen. Levyn mainospuheessa lupailtiin, että "Jos aiot ostaa yhden levyn tänä vuonna, niin se on juurikin tämä!". Se lupaus ei ollut aivan harhaanjohtava.

4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti