tiistai 7. heinäkuuta 2015

Kontinuum - Kyrr (2015)

CD (Digipak) 15,99€ / EMP.fi
Toisen levynsä nimeltä Kyrr tänä vuonna julkaissut Kontinuum ei jätä kotimaatansa arvailujen varaan. Se on tietenkin omaperäisistä yhtyeistä tunnettu Islanti. Kolme vuotta sitten julkaistuun esikoislevyyn Blood Earth Magic en ole koskaan ehtinyt tutustumaan, joten en osannut asettaa odotteita tätä levyä kohtaan. Joka tapauksessa taustatietojen mukaan odotuksissa oli atmospheric/post-rock-kiekko.

Aivan väärin eivät odotukset menneet, mutta yllättäen pienten Solstáfir-viitteiden taustalla kuuluu selkeät The Cure-vaikutteet. Levyn avaavat Breathe ja I Huldusal kuulostavat kuin Solstáfir soittaisi U2:n Magnificentia hidastettuna. Melodiakulut ovat vähän samaa kuin esimerkiksi Depeche Modella ja karkein soundein esitetty herkkyys Sigur Rósia. Shamrain tai Anathemakin voisivat toimia hyvinä verrokkeina.

Kappalemateriaali on melko tasainen alusta loppuun, eikä yksittäisillä kappaleilla juuri suurta eroa toisiinsa nähden ole. Jos joitain kappaleita pitää ylitse muiden nostaa, niin alkukaksikon jälkeen Undir Punnu Skinni on yksi miellyttävimmistä tunnelmakuvista. Ulvermainen ambientmaisema Lone on myös erinomainen välisoitto. Loppuun on sommiteltu pari nopeampaa teosta, joista viimeisenä soiva Red Stream on ihan mukava raskaiden ja sludgemaisten kitaroiden jumittelukappale.
 
Jos kaipaa tajunnan räjäyttävää post-alkuliitteellä tai atmospheric-nimikkeellä markkinoitavaa musiiikkia, kannattanee kääntyä esimerkiksi Solstáfirin tai Sigur Rósin puoleen. Kyrr tarjoilee kuitenkin noin kolmen vartin mittaisen kauniin ja herkän äänimaiseman, jonka ei tarvitse sen enempää ollakaan. Ehkei tämä niin omaperäinen ole, mutta sarjassaan hyvin onnistunut tunnelmalevy, että sen mielellään kuuntelee useampaankin otteeseen. Eikä aivan tällaista tunnelmametal/rockia kuitenkaan liikaa ole tehty.

3,5/5