perjantai 5. kesäkuuta 2015

Thurisaz - The Pulse of Mourning (2015)


CD 15,99€ / EMP.fi
Vaikka Belgian naapurimaista Ranskasta, Saksasta ja Alankomaista tiedän useampiakin yhtyeitä ja artisteja, on Belgia itse jäänyt niiden varjoon. Nopea hakusana-ammunta kuitenkin muistutti sellaisista tutuista artisteista kuin Enthroned, Ancient Rites ja Hypnos 69. Viimeisenä mainittua lukuunottamatta samaan sarjaan kuuluu myös Thurisaz. Vuonna 2000 perustettu proge/black/death metal-yhtye on julkaissut jo neljä täyspitkää levyä ja näistä viimeisin The Pulse of Mourning ilmestyi noin pari kuukautta takaperin.

Levyn pari ensimmäistä noin kolmen minuutin kappaletta Longing... ja ...For A Change toimivat ikään kuin tuplaintrona. Ensimmäisessä maalaillaan pinkfloydmaista äänimaisemaa hieman Celtic Frostin A Dying God Coming Into Human Fleshin soundeja myötäillen. Toisessa esitellään tunnelmaan sopivaa atmosfääristä black metalia vaikkakin harhaanjohtavasti. Progressiivinen puoli herää eloon ensimmäisessä pidemmässä kappaleessa Patterns of Life. Sävyissä on hieman enemmän death metalin kuvastoa. Vaikka kuinka tekisi mieli heittää tähän Opeth-vertaus, ei tällä oikeastaan ole paljoa yhteistä ruotsalaisen progedeathin kuninkaan kanssa. Puhtaista lauluista ja joistain melodioista tulee enemmänkin mieleen Enslaved tai jopa Throes of Dawn. Rays of Light seuraa samaa polkua kauniilla melodioillaan.

Tyylisuunnastaan huolimatta Thurisaz seilaa melko rauhallisilla vesillä. Tunnelma on kauniin seesteistä, jota raskaampi soitanta parhaimmillaan tukee. Välisoittona toimiva utuinen pianosoitto Tangram katkaisee levyn juuri ennen mainiota finaalia. Kahdeksan minuutin One Final Stepin viimeinen puolikas vie haikean tunnelman äärimmilleen. Lyhyt instrumentaali Enslaved Dreams johdattelee Insomniumin kuuloiseen haikeuden kulminaatioon In All Remembranceen, jonka throesofdawnmaisen kitarasooloilun sävyttämä loppuhuipentuma laskeutuu hiljalleen levyn viimeistelevään pianon säestämään kappaleeseen Stargazer.

Kolmen vartin jälkeen kuluu toinen mokoma levyn ääressä ihmetellen, käsittikö tässä nyt kaiken oikein. Erästä suomalaista yhtyettä nimensä perusteella muistuttava Thurisaz oli entuudestaan täysin tuntematon orkesteri ja sen levy lähentelee jonkinlaista täydellisyyden olotilaa. Kappalemateriaaliakin on kolmen instrumentaalin jälkeen vain kuuden biisin verran ja silti tuntuu, että tässä ei ole yhtään liian vähän. Eikä sen puolen liikaakaan. Thurisaz nousi yhdeksi parhaimmista uusista tuttavuuksista ja The Pulse of Mourning on yksi tämän vuoden hienoimmista albumeista.

4,5/5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti