sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Total Negation - Zeitzeuge (2015)

http://i.imgur.com/0C5ZeMK.jpgDigiaika on mahdollistanut ja varsinkin helpottanut yhden miehen pöytälaatikkomusaprojektien perustamisessa, joita nykyään tulee melko usein vastaan. Tämän on keksinyt myös parissa vähemmän tunnetussa yhtyeessä musisoinut saksalainen multi-instrumentalisti Wiedergaenger, jonka atmospheric/depressive black metal-projektin Total Negationin viimeisin albumi Zeitzeuge on sooloartistin kolmas hengentuotos.

Reilun kolmen vartin mittainen Zeitzeuge sisältää kuusi 6-9 minuuttista kappaletta. Niistä ensimmäisenä soiva Betrachter avaa pakan ihan kivan kuuloisella kitaravetoisella tunnelmoinnilla. Näin ainakin aluksi. Levyn suurin karkeus ja ongelma tulee noin minuutin jälkeen vastaan ja se on suorastaan läpitunkevan karsea vokaalisuoritus. Tyylisuunnan huomioon ottaen taustalle miksattu rääkyminen tai vaihtoehtoisesti puhdas laulu kaikuineen kaikkineen toimisivat erinomaisesti, mutta suoraan sanottuna tällainen puolikarkea voihkiminen pilaa sen vähänkin tunnelman mitä kappaleilla on tarjota.

Toisessa kappaleessa Flüchtling on ihan mukavia oivalluksia ja jopa opethmaisuuksia, mutta ne vokalisaatiot, piru vie! Ihan sävellyksenä kappale on toimiva ja ehdottomasti levyn paras. Loput kappaleet ovatkin muodottomia ja tylsiä, eikä tarttumapintaa ole laisinkaan. Eikä siihen auta Kronzeugen eriskummalliset, kauhuelokuvan ja lastenlaulun sekoitukselta kuulostavat ksylofonisoitannat. Kappaleista tuntuu muutenkin puuttuvan punainen lanka ja alusta loppuun kantava ajatus. Viimeisen kappaleen viimeiset pari minuuttia jazzahtavien ksylofonien ääressä tuovat suunnattoman helpotuksen kun levy alkaa viimein hiipua kohti hiljaisuutta.

Zeitzeuge edustaa parhaimmillaan parin biisin ajan musiikillisesti ihan ok tason albumia, joka voisi jopa ainakin kertaluontoisesti toimia. Kahden ensimmäisen kappaleen jälkeen ideat vaan tuntuvat loppuvan. Runsaammalla koskettimiston ynnä muun lisukkeen käytöllö olisi ehkä saanut jotain enemmän irti. Tällaisenaan ja tällaisella laulusuorituksella varustettuna en voi sanoa, että tätä olisi ollut suuri ilo kuunnella. Mutta jo se vokalistin vaihtaminen parantaisi merkittävästi tasoa.

1/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti