tiistai 16. kesäkuuta 2015

Forefather - Curse of the Cwelled (2015)


Brittiläinen kahden hengen kansanmusiikkihenkinen black metal yhtye Forefather on ollut toiminnassa jo vuodesta 1997. Kaksikko on tahkonut jo seitsemän kokopitkää albumia ja niistä viimeisin Curse of the Cwelled julkaistiin pari kuukautta sitten.

Levyn aloituskappale Havoc on Holy Island on sieltä bläkimmästä päästä tuoden mieleen Thyrfingin. Seuraavassa kappaleessa The Anvil muistuttaa varsinkin melodioidensa perusteella Ensiferumia. Levyllä vuorotellaankin melko pätevästi bläkimpien ja nopeatempoisempien sekä melodisten jopa heavy metal -elementtejä hyödyntävien kappaleiden välillä.

Päällisin puolin kappalemateriaali on miellyttävää kuunneltavaa ja parhaiksi kappaleiksi aloituskaksikon lisäksi nousee heavy metalia ehkä eniten ammentava Fire of Baited Blood, vauhdikas black metal rykäys Painted With Blood ja levyn maittavimman melodiakitarakuvion esittelevä Edge of Oblivion.Levyn päättävä instrumentaali The River-Maid's Farewell on oikeastaan ainut kappale joka ei oikein toimi. Melodia vastaa vähän Moonsorrowin esikoislevyn tyyliä, Turisaksen Katuman Kaikua tai Ensiferumin varhaistuotantoa, mutta muovisen syntikkasoundin ohella kappale on niin monesti kuullun oloinen, ettei se jaksa herättää mielenkiintoa. Ei se silti varsinaisesti huono ole.

Curse of the Cwelledilla Forefather kuulostaa soitannoltaan ja tuotannoltaan hyvin hioutuneelta sekä todella vaivattomalta ja varmalta. Se pistää miettimään, josko yhtye olisi saanut puristettua kappaleisiin vielä enemmän tehoa, voimaa ja mahtipontisuutta. Potentiaaliinsa nähden albumi jää ikään kuin vajaaksi ja kaipaamaan jonkunlaista muhkeaa täytettä kappaleisiinsa. Siitä huolimatta levy toimii todella hyvin ja tarjoaa viisikymmentäminuuttisen annoksen folk/black metalia ja on ehdottomasti tutustumisen veroinen tyylisuunnasta, etenkin mainituista yhtyeistä muutenkin pitäville.

3,5/5