tiistai 5. toukokuuta 2015

Finsterforst - Mach Dich Frei (2015)

EMP.fi
Saksalainen folkkimetalliyhtye Finsterforst on onnistunut menemään lähes täysin korvieni ohi. Jokusen yhtyeen teoksen olen ohimennen joskus aikeisemmin kuullut, mutta silloin se jäi muutaman muun genren edustajan varjoon. Folk metal on kuitenkin genrenä varsin kiinnostava ja tarkoitus on ollut ottaa yhtye tarkempaankin syyniin viime aikoina. Yhtyeen neljäs levy Mach Dich Frei osui juuri oikeaan saumaan.
Lyhyen intron jälkeen noin vartin mittainen Schicksals End’ kertoo erittäin selvästi mistä puusta Finsterforst on veistetty. Viipyilevä ja vähäeleinen spektaakkeli on kuin saksalainen versio Moonsorrowsta ja Thyrfingista. Eikä ollenkaan huono sellainen. Kappaleen Zeit Fur Hass tunnelmasta ja eräästä melodian pätkästä tulee vahvasti mieleen Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa (2011). Välillä voisin yhdistää Finsterforstin myös ukrainalaiseen Nokturnal Mortumiin.
Nimikkokappale Mach Dich Frei on levyn viidestä varsinaisesta kappaleesta mahtipontisinta antia. Miehiset kuoro-osiot tuovat mieleen aivan Howard Shoren säveltämän Hobitti-tunnarin The Misty Mountains Cold.  Kahden lyhyen instrumentaali lisäksi levylle on toiseksi viimeisenä tupattu viiden ja puolen minuutin elokuvallinen ja ambientmainen tunnelmointi Reise zum…. Siinä on kyllä jotain varsinkin tyylilajiin nähden erikoista. Tekisi mieli verrata Tenhiin, mutta ei se ihan siltäkään kuulosta. Viimeisenä kuultava yhtyeen oma nimikkokappale Finsterforst on tuhti 24 minuutin eepos. Onko edes tarvetta mainita Moonsorrowta uudestaan, vaikka se siltä hiukan kuulostaakin?
Joku voisi kehdata kutsua Finsterforstia Moonsorrow- ja Thyrfing-kopioksi.  Eikä vertaus sinänsä kaukaa haettu ole. Kyse ei kuitenkaan ole mistään halvasta kopiosta vaan ihan täydellä tyylillä tehdystä ja oman kuuloiseksi taotusta materiaalista.  Mach Dich Frei on erittäin onnistunut folkmetallieepos, joka suoraan sanottuna pääsi yllättämään. Levyn reilut 70 minuuttia kuluvat vallan maittavissa black metalin sävyttämisttä tunnelmissa, joita on kauniisti koristeltu mahtavilla perkussio-osuuksilla, haitarisoitannoilla ja torvisektioilla. Erittäin maittava levy kansanmusiikkimetallin nälkään. Suurempaankin sellaiseen.

4/5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti