maanantai 4. toukokuuta 2015

Keep of Kalessin - Epistemology (2015)

EMP.fi
Norjasta tulee niin runsaasti hyviä ja kiinnostavia yhtyeitä, että väkisinkin joihinkin tutustuminen jää roikkumaan pidemmäksikin aikaa. Tästä erinomainen esimerkki on Keep of Kalessin, joka on perustettu jo vuonna 1993 ja katalogi on tänä vuonna täydentynyt kuuden levyn mittaiseksi. Kaikin puolin mielenkiintoa herättävä black metalia ja myöhemmin melodista death metaliakin yhdistelevä yhtye on siis aika ottaa tarkasteluun viimeisimmän Epistemology albuminsa kanssa.

Liki tunnin mittainen Epistemology on ensikuulemalta hieman venytetyn kuuloinen kokonaisuus. Esimerkiksi pirun toimivalla ja Slayeria muistuttavalla kitarariffittelyllä jumittava seitsemän minuutin tykitys Necropolis tuntuu vähän siltä, että eikö tätä olisi hieman voinut tiivistää. Levyn alkupuolen pidemmät teokset The Spiritual Relief ja The Grand Design kuitenkin tarjoavat varsin maittavia, hieman kokeilevampia black/death metal-tunnelmia. Ensinnämainittu varsinkin paisuu upeimmillaan Emperoria tai Borknagaria muistuttavaan majesteettisuuteen tarjoten levyn ehdottomasti parhainta antia.

Levyn loppupuoli on sitten aika sekalainen kattaus. Maittavan Introspectionin jälkeen soiva lähes kymmenminuuttinen muuten kelvollinen nimikkoraita päättyy noin kolmen minuutin itseään toistavaan melodiakulun sahaamiseen. Se olisi ehkä toiminut levyn päätöksenä, mutta tuntuu väkisin väännetyltä täytteeltä kun perään rykäistään vielä kaksi parin minuutin mättöraitaa. Hieman omituiseen paikkaan kokonaisuutta isketyt Anima Mund ja Novae Ruptis ovat irralisuudestaan huolimatta melko nasevia pätkiä.

Epistemology on kaiken kaikkiaan erittäin viihdyttävä albumi. Oikeastaan sen ainut vika on liian pitkiksi venytetyt kappaleet, vaikka ideat eivät aivan loppuun asti riitäkään. Levy olisi voinut olla vaikka kuinka huikea pienellä tiivistämisellä ja paremmin yhteensopivalla kappalemateriaalilla. Ei tätä kuunnellessa kuitenkaan käy valittaminen. Hienon levyn ovat onnistuneet tekemään ja mielenkiinto kantaa loppuun asti. Vaikka matkan varrelta jotain pientä hampaankoloon jääkin, on tämä tutustumisen arvoinen kokonaisuus.

3,5/5