tiistai 26. toukokuuta 2015

Akhlys - The Dreaming I (2015)

CD / EMP.fi
Amerikkalainen black metal osaa kyllä pysytellä maan alla tai sen välittömässä läheisyydessä. Määrästä ei ole pulaa, mutta paria nimeä lukuun ottamatta yhtyeet eivät nouse esille läheskään niin usein ja korkealle kuin Pohjois-Eurooppalaiset kanssaveljensä. Yksi hieno tuttavuus rapakon toiselta puolelta on googlen tietojen mukaan dark ambientina aloittanut kahden miehen orkesteri Akhlys. Ensimmäinen levy Supplication julkaistiin jo kuusi vuotta sitten ja tyylinsä muuttaneen yhtyeen toinen albumi kantaa nimeä The Dreaming I.

Esikoislevy sisälsi vain yhden 37-minuuttisen teoksen ja jotain samankaltaisuutta on esillä tälläkin levyllä. Kolmeen varttiin mahdutettu kokonaisuus sisältää vain viisi kappaletta. Albumi on todella mielenkiintoista kuunneltavaa ja yhtyeen menneisyys on selvästi kuultavissa. Black metal vaikutteissa on etäisesti kuultavissa Dimmu Borgiria, Bishop of Hexenia ja Hecate Enthronedia. Parhaimmillaan ja erityisesti 16 minuutin massiivisessa eepoksessa Consummation löytyy jotain yhteistä Emperorin Anthems to the Welkin At Duskin (1997) kanssa.

Soundit ovat mainittuja yhtyeitä sumuisempaa, mutta kuitenkin erittäin miellyttävät. Äänimaailmasta tulee hieman mieleen Summoning, vaikka tyyli muuten onkin melko kaukana siitä. Kappalemateriaali on osittain todella onnistunutta, mutta sitä vaivaa asteittainen mielikuvituksen puute. Uhkaavien ambientin upottaminen black metaliin kuitenkin toimii erittäin upeasti. Levyn upeimpia hetkiä tarjoaa mainittu pisin teos sekä The Dreaming Eye, joka tarjoaa hypnoottisen tripin pimeyteen. Outrona toimii neliminuuttinen synkkä ambient-äänimaisema.

Pakko sanoa, että parin kuuntelukerran sulattelun jälkeen The Dreaming I alkaa maistumaan melko hyvältä. Tavallaan levy on tutun kuuloista, mutta paljon on yhtye antanut omaa näkemystäänkin sille. Hieno kokonaisuus olisi saattanut toimia vieläkin paremmin värikkäämmällä kappalemateriaalilla, mutta ei tästä silti heikkoa lenkkiä löydy. Omassa sarjassaan, eli atmosfäärisessä black metalissa aivan todella upea levy, joka on ehdottomasti tarkastamisen arvoinen.

4/5