keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Galar - De Gjenlevende (2015)

CD 15,99 € / EMP.fi
Kun yhtyeen nimi on Galar, ei yhtyeen tyylisuuntaa voi kovinkaan väärin arvata. Tämä norjalainen viikinkiaiheista melodista black metalia soittava kolmen miehen orkesteri on perustettu vuonna 2004, mutta suhteellisen hitaan julkaisutahdin vuoksi tänä vuonna julkaistiin vasta kolmas albumi De Gjenlevende. Edellisestä Til alle heimsens endarista ehtikin kulua jo viisi vuotta.

Äkkiseltään albumia kuunnellessa tulee mieleen Windir ja ehkä myös ruotsalainen Dawn. Aloituskappaleessa De Gjenlevende luodaan hetkittäin samankaltaisia tunnelmia kuin Moonsorrown jylhässä Jotunheimissa konsanaan. Puhtaat laulut kuulostavat etäisesti myös Borknagarilta. Natt… og taust et forglemt liv ei sinänsä tuo mukaan mitään erikoisia koukkuja, mutta hetken aikaa taustalla soiva piano tuo mukavia vivahteita. On mukaan eksynyt Enslavedin tyylistä kitarariffittelyäkin.

Pianosoitto sävyttää myös Bøkens hymnen puolitoistaminuuttista introa, joka on todella upeaa kuunneltavaa. Hyvin toimii yhdeksän ja puoli minuuttia kestävän kappaleen loppukin. Lyhyen pianoinstrumentaalin Ljósin jälkeen levyn pari viimeistä kappaletta jauhavat samoista aineksista koottuja eeppisiä pohjoismaisia maisemia. Viimeinen ja yli kymmenen minuutin Tusen Kall Til Solsang Ny on kieltämättä hieno eepos viimeiseksi kappaleeksi.

Galar tahkoaa kovasti tutun kuuloista melodista viikinkibläkkiä. Levyllä ei varsinaisesti ole mitään vikaa, mutta se ei myöskään tarjoa mitään uutta genreensä. Eikä oikeastaan tarvitsekaan. Kappaleiden venyttäminen keskimäärin 8 minuuttisiksi on erittäin oivallinen ratkaisu ja instrumenttipuolellakin on rohjettu tavallisen syntikan lisäksi käyttämään jousisoittimia ja pianoa. De Gjenlevende ei siis ole mikään lajityypin mestariteos, mutta perusvarma ja toimiva kokonaisuus. Lajityypin ystäville suositeltava kokonaisuus.

3,5/5