torstai 2. huhtikuuta 2015

CMX - Mesmeria (2015)

Seitsemän vuoden takainen Talvikuningas on CMX:n yksi hienoimmista, ellei jopa se hienoin ja paras teos. Tieteisrunoutta ja raskasta progerokkia yhteen niputtanut eepos tietysti nosti odotuksia jopa kohtuuttomasti seuraavia tuotoksia kohtaan. Iäti ja Seitsentahokas eivät täysin lunastaneet odotuksia, vaikka eivät huonoja levyjä nekään olleet. Jollain tapaa se CMX:n syvin olemus jäi hyvin etäiseksi, vaikka pintapuolisesti sama vanha saundi olikin kuultavissa.

Alkuvuodesta ilmestynyt Mesmeria yllätti olemalla ensimmäinen levy aikoihin jota ei ole tuottamassa Rauli Eskolin. Yllätys oli sekin että tuottajaksi palkattiin Pariisin Keväästä tuttu Arto Tuunela. Ensivaikutelma ei ole ollenkaan hullumpi ensimmäisen kappaleen soidessa. Jostain syystä Rakkaudessa ja sodassa muistuttaa hyvin paljon Auran ja Rautakanteleen CMX:ää. Toinen voimakkaasti vanhaa materiaalia muistuttava kappale on levyn parhaimmistoon lukeutuva hempeämpi ja herkempi Ojai, josta tyylillisesti Ruoste ja Talvipäivänseisaus eivät ole kovinkaan kaukana.

Mesmeria tuntuu kuin se olisi läpileikkaus yhtyeen vanhemmasta tuotannosta. Ylimääräinen progeilu on karsittu kokonaan pois. Aion-Pedot-Talvikuningas akselilla on kuultavissa lähinnä yhtyeen 2000-luvun raskaampi sointi. Muuten tunnelma on kuin 90-luvun puolivälissä. Mystiikan Ontologisen Sydämen joikulaulut edustavat sitä parhaimmillaan. Levyn päättävä mystisesti nimetty Eksopaleoklimatologi iskee viimeiset naulat arkkuun tuoden mieleen Vainajalan hämyisen tunnelman.

CMX on tähän asti ottanut vain askeleita eteenpäin eikä yksikään levy ole vielä ehtinyt kuulostamaan edelliseltä. Mesmeria on kuin hengähdystauko ja kaihoisa katsaus taaksepäin. Sen kehitys on nimen omaan siinä, ettei se keksi pyörää uudelleen. Vanha ja uusi yhdistyvät eheäksi kokonaisuudeksi, josta paistaa läpi vanhojen levyjen parhaat puolet. Mesmeria on erittäin miellyttävä ja helposti lähestyttävä albumi, joka antaa kokonaisvaltaisen upean kuvan tänä vuonna kolmekymppisiä täyttävän stereofonisen dinosauruksen sielunmaisemaan.

4/5