lauantai 4. huhtikuuta 2015

Enslaved - In Times (2015)

Tutustumiseni Enslavediin on tapahtunut hieman takaperoisesti. 90-luvun puolen välin tietämillä yhtye meni kokonaan korvieni ohi, vaikka nimi tulikin tutuksi muun muassa Emperorin ja Satyriconin kanssa tehdyistä spliteistä. Ensimmäinen oikea tutustuminen tapahtui mahtavan Ruun (2006) levyn kautta. Black metallista Opethilta kuulostava levy innoitti tutustumaan koko tuotantoon. Viikinkimetalliksi mieltämäni yhtye paljastuikin progressiiviseksi mustaksi metalliksi ja nousi oitis yhdeksi suosikeiksini.

Enslavedin tuotanto on kauttaaltaan laadukasta ja omasta tyylistään kiinni pitävää. 2000-luvun puolella omaksuttu progressiivisempi tyyli on vain parantunut levy levyltä. Axioma Ethica Odini (2010) oli tajunnan räjäyttävä eepos ja on sitä edelleenkin. Siitä kuitenkin RIITIIR (2012) pisti vielä hivenen paremmaksi. Sanomattakin selvää, että odotukset uutta levyä kohtaan olivat todella kovat.

In Times sisältää huikeat kuusi kappaletta joiden yhteiskesto on noin 53 minuuttia. Thurisaz Dreaming aloittaa levyn vauhdikkaammalla meiningillä. Kaikki perinteiset Enslaved-ainekset on selvästi kuultavilla. Kontrastina avausraidalle Building With Fire maalailee maisemia melodisemmalla osastolla ja puhtailla laulannoilla. Perinteisen black metal murinan ja puhtaiden vokalisaatioiden vaihtelu onkin aina tuonut väriä Enslavedin biiseihin, vaikka Grutle Kjellsonin korinaääni on toisinaan jakanut mielipiteitä keskustelupalstoilla. Viikinkipuolta muistuttamaan on saatu One Thousand Year of Rainin kuorolauluosiot. Kappaleen intro on yksi erikoisimmista ikinä. Kuten myös Nauthir Bleedingin. Levyn parhaimmistoon nousee nimikappale ja levyn ainut yli kymmenminuuttinen In Times, jossa yhdistellään Pink Floydin tyylistä hämyilyä rosoiseen black metal sahaamiseen. Samoihin tunnelmiin levyn päättää eeppisillä viikinkikuoroilla höystetty Daylight.

Enslavedin mittavan tuotannon 13. levy In Times vuodettiin internettiin yhtyeen ja yhtiön toimesta levyn julkaisemisen kanssa samoihin aikoihin, mikä on suhteellisen jalo teko näinä piratismin ja maksullisen suoratoistopalveluiden aikakautena. Useat yhtyeet varjelevat materiaaliansa loppuun asti syvällä holviensa uumenissa. Eikä siinä vielä mitään. In Times sijoittuu ehdottomasti yhtyeen parhaimmistoon. Yhtye on veistänyt kuudesta kappaleestaan mielettömän upean kokonaisuuden, jota helposti kuuntelee kerta toisensa jälkeen uudestaan ja uudestaan. Lähes täydellinen albumi.

4,5/5