tiistai 1. maaliskuuta 2016

Onségen Ensemble - Awalaï (2016)

 Oulussa vuosituhannen vaihteessa perustettu Onségen Ensemble soittaa progressiivista post-rockia. Yhtyeen debyyttialbumi Awalaï tarjoaa omin sanojensa mukaan yhteyden maahan ja maailmankaikkeuteen. Bändin jäsenten taustalta löytyy jazzia, stoneria ja black metalia, joten voi olettaa, että suhteellisen ennakkoluulottomasti ollaan liikkeellä. Levyn julkaisee saksalainen Pink-Tank Records jossain vaiheessa keväällä.

Levyn avaa instrumentaalinen progekoukku Juuvaara.  Kappaleen tunnelma on niin syvä ja lumoava, ettei lyriikoiden puuttumista huomaakaan. Laulantaa kuullaan heti seuraavassa, arvaamattomasti alkavassa teoksessa nimeltä Kuuhanka, eikä edes mitenkään perinteisessä muodossa. Murinalaulu on selvästi jotain äärimetallin peruja ja sen tuoma lisäväri tuo kovasti mieleen viimevuotisen Sunset in the 12th Housen erinomaisen debyyttialbumin. Puhtaassa laulussakin on jotain todella primitiivistä ja luonnonläheistä. HK7 lähentelee enemmän progressiivisen rokin perinteitä, vaikka vokalisaatio on edelleenkin erittäin omintakeista.

Kokonaisuuden puolessa välissä kosminen hypnoosi tuntuu syvenevän entisestään. Nimikkokappale on kaunista kuunneltavaa, mutta levyn ehdottomasti vangitsevin kappale on maaginen Solei. Progeilun höysteenä kuullaan lumoavaa folk-soitantaa kauniisti soivan huilun ja upeasti taustalla rytmittelevien perkussioiden muodossa. Tunnelmaltaan kappale muistuttaa enemmän brittiyhtye Shponglen teoksia, kuin perusprogeyhtyeitä. Levyn muut kappaleet ovat kuudesta yhdeksään minuuttiin kestäviä tunnelmakuvia, mutta päätösraitana on vajaan viiden minuutin Kingston Wallilta kuulostava pirteämpi progeralli HottoizzoH.

Kuuden kappaleen Awalaï on mielenkiintoinen ja hypnoottinen sukellus kosmisen ja lumoavan progressiivisen post-rockin syövereihin. Vaikka yhtäläisyyksiä voi löytää Sunset in the 12th Housen, King Crimsonin ja Kingston Wallin kanssa, on Onségen Ensemble kaikeksi onneksi melko omaperäisen kuuloinen tapaus. Awalaï on mystinen ja houkutteleva kokonaisuus ja ehdottomasti toimii erinomaisena linkkinä universumiin. Jos progressiivinen musiikki vähääkään kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti tutustua tähän Onségen Ensemblen taidokkaaseen debyyttiin.

4/5

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti