lauantai 6. helmikuuta 2016

LieteAllas - Kakkonen (2015)

Jos edes vitsilläänkään tyylilajiksi nimetään "Agrimarketin taustamusiikki", eihän siitä voi olla kiinnostumatta. Tämä tyrnäväläinen agri-punk-yhtye LieteAllas yhdistelee perinteistä punkkia ja Mötörheadin tyylistä heavy metalia lisäten mukaan maalaismaisia ajatuksia yhteiskunnan, ihmisen ja maailman nykytilasta. Levyn biisien otsikoista saattaa tulla hetkittäin mieleen esimerkiksi CMX:n ja YUP:n vanhat teokset, eikä musiikillisestikaan nyt niin kovin kaukana noista wanhoist klassikoista olla.

Levyn rykäisee käyntiin energinen ja raivokas hardcore-punk-ralli Totuus Kaatuu, josta päästään yhteen hauskimmin otsikoiduista tekeleistä. Nimittäin Subutex Willer. Pääosin parin minuutin molemmin puolin kellottavat biisit ovat hyvin perinteistä, mutta sitäkin tukevampaa (hc-)punkin ja heavyn sekamelskaa, josta ei vauhtia ja tyyliä puutu ja varsinkin sanoituspuolella pilke on silmäkulmassa ja huvittuneisuuden hetkiä seuraa vähintäänkin kerran biisissä.

Kakkonen tarjoilee näitä tykityksiä 16 kappaleen verran. Kattaus on melko tasainen ja varma. Muutaman teoksen kuitenkin voisi nostaa jalustalle. Raskaan riffin ja vokalistin aggressiivisen varassa rullaava keskitempoinen Avosaatana on erinomainen heavy metal-renkutus. Lihapihan Lapset huvituttaa kekseliäällä kertosäkeellään, jossa luritellaan muun muassa näin: "Karjaportin kautta ihmisillä hyvä tahto / sillä kuluttajat kulutetaan / yhä uudelleen / Lihapihan lapset mutustavat lihapiirakkaa / kunnes käsky koittaa / ketä sormi osoittaa". Nyt maistuisi lihapiirakka nakilla tai parilla.

Levyn pisin kappale Kaunis Sana on melodialtaan jo lähes kaunis ja balladimainen lyhyempien rykäisyjen välissä ja toista laitaa esittelee Ace of Spadesin rytmiin keinahteleva hevimetalli-tykki Betonijumala. Yksi tehokkaimpia biisejä on tyylikkäästi riffitetty Mestaus ja levyn päättävä Belsebuubi ja Merkel on myös aivan mainio sivallus.

Musiikillisesti LieteAllas ei suoranaisesti ole uusien asioiden äärellä, mutta maaseudun romantiikka ja raikas navetan (lue: lehmänpaskan) tuoksu tuo omaa lisävirettä voimakkaaseen hevipunkkiesitykseen. Humoristinen tyyli ja kaikin puolin huolella tehty kokonaisuus jaksaa viehättää ja hauskuuttaa koko nelikymmenminuuttisen kestonsa ajan. En ole koskaan ollut punkkia vastaan, mutta harvemmin siitä tulee kuitenkaan innostuttua. LieteAllas onnistui tässä melkoisen hyvin ja varmasti yhtye tekee parasta maalaispunkkia mitä maa päällään kantaa. Kannattaa tsekata Kakkonen. Alla livetallennetta kappaleesta Mestaus.

3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti