tiistai 12. tammikuuta 2016

Elferya - Eden's Fall (2015)

Sveitsiläinen sinfonista goottimetallia soittava Elferya perustettiin vuonna 2008. Ensimmäinen albumi The Straight and Narrow julkaistiin 2012, jonka jälkeen yhtye lähti pitkälle kiertueelle. Lisäksi bändi koki laulajanvaihdoksen kun alkuperäinen vokalisti Claire-Dyse von Dach jättäytyi pois toissavuonna. Uudeksi laulajaksi valikoitui Melody Dylem,  jolla on taustalla sellaisia meriittejä kuten paikka Montreux Jazz Festival-semifinaalissa ja kiertuetta Phil Collinsin kanssa. Yhtye julkaisi omakustanteisena toisen albuminsa Eden's Fall viime syyskuussa.

Levyn alkupuoli tarjoaa lähinnä tuotannollisesti toimivaa raskassoutuista sinfoniaa, joka on sisällöltään melko ennalta-arvattavaa. Lupaavan orkestraali-intron jälkeen täräytetään käyntiin etäisesti Leaves' Eyesin tyylinen mahtipontinen goottilainen sinfonia. With All My Love on varsin toimiva avaus, mutta sitä seuraavissa kappaleissa mielikuvitus on hieman hakusessa, vaikka toki Elferyaan mukavaa väriä tuokin vierailevan huilistin Mathhieu Favren satunnainen murinavokalisaatio. Raskaalla riffillä käynnistyvä Ghost of Mary on myös menettelevä teos, mutta aavistuksen verran popahtavaan kallistuva Cruel Night jää vähän ohueksi tekeleeksi.

Puolen välin paikkeilla tapahtuukin yllättävä käänne. Reilun kuuden minuutin Dreamcatcher voisi hyvin sopia Nightwishin uudemmille julkaisuille. Biisin loppupuolella soivat eeppiset ja lähes elokuvamaiset melodiat ovat levyn parhaimmistoa. Lisävärinsä tuo myös oikeat viulut, joita yhtyeessä soittaa peräti kaksi muusikkoa: myös koskettimissa oleva Lionel Blanc sekä Mathilde Sonney. Samanlainen raskas ote ja tiukka draivi pidetäänkin yllä levyn loppuun saakka. Levyn tukevinta riffiä poljetaan kappaleessa Toys of a Modern Man, josta siirrytään instrumentaaliseen välisoittooon Across the Sky, joka tuo mieleen kovasti Oceanbornin aikaisen Nightwishin. Samaan yhtyeeseen verrattava balladi Alone With You, soi myös oikein komeasti akustisten soittimien säestämänä. Illan viimeinen nopea on nimensä mukaan erittäin metallinen riffitykitys Metal Hearts. Levyn päättävä tuutulaulu Close Your Eyes alkaa mitä komeimmalla soitannalla, mutta lopulta vajoaa hieman vaisuksi unentuojaksi.

Eden's Fall on muodollisesti pätevää sinfoniametallia ja varsinkin tuotannolliset puitteet ovat hyvät. Kappalemateriaali on keskivertoa parempaa, mutta mikäli levyn alkupuoli olisi ollut yhtä tiukkaa kuin levyn puolen välin Dreamcatcher, Across The Sky ja Toys of a Modern Man, voitaisiin nyt puhua erinoamisesta albumista. Joka tapauksessa levykokonaisuuden kuuntelee mielellään läpi ainakin kerran tai pari ja muutamaa kappaletta voisi luukuttaa pidempäänkin. Mutta jos sinfonia tai gootti kera metallin on suuri intohimo, on tässä oikein laadukkaasti tuotettu ja soitettu kolmevarttinen sellainen by Elferya.

3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti