torstai 17. joulukuuta 2015

Third Storm - Tarîtîya Me (2015)

Ruotsalainen black/doom metal-orkesteri Third Storm on alkujaan perustettu vuonna 1986, mutta parin toimintavuoden ja demon jälkeen päätyi pitkälle, 26 vuoden tauolle. Bändi aktivoitui jälleen viime vuonna ja ensimmäinen uusi näyte Tarîtîya Me julkaistiin viime syyskuussa.

Vain kahden biisin mittaisella albumilla on kestoa reilut 25 minuuttia. Ensimmäisenä soiva Oath - Naga Avir introitetaan uhkaavalla ilmahälytyssireenillä, jonka jälkeen on vuorossa vauhdikas ja äkäinen black metal-runttaus. Mustanpuhuvan neliminuuttisen vastapainoksi biisin puolivälissä laahataan hidasta doomia kirkonkellotaustoineen kaikkineen. Ihan kuin vanha MDB-ikään. Nimikkokappaleen alussa kuullaan kaunista pianosoittoakin. Kappale on muuten enemmän doomin suuntaan kallistuva kuin edeltävä teos. Lähes hypnoottinen etanavauhtia matava riffittely luo kappaleeseen todella raskaita ja pimeitä sävyjä. Biisin pariminuuttinen ja kylmiä väreitä aiheuttava urkuoutro on tunnelmaltaan täyttä funeralia. Pistää miettimään, minkälaista materiaalia Third Storm julkaisisi nyt, jos olisi jatkanut lähes 30 vuotta sitten päättänyt jatkaa levyttämistä.

Ensimmäisen virallisen julkaisunsa puolesta Third Storm vaikuttaa todella potentiaaliselta ja lupaavalta yhtyeeltä. Yhtyeen koruton ja raaka black/doom metal tuo miellyttävää vaihtelua melodisempien vastaavien yhtyeiden joukkoon. Tarîtîya Me on todella hyvä black/doom-lyhäri, voimakkaalla tunnelmalla ja lyijynraskaalla soundilla varustettuna. Se on levy, joka pistää todella odottamaan virallista täyspitkää debyyttiä. Alta voit katsoa huikean 13-minuuttisen videon Oath - Naga Avir.

4/5