maanantai 7. joulukuuta 2015

Mgła - Exercises in Futility (2015)

Sana mgła on puolaa ja tarkoittaa sumua. Mgła on myös puolalainen kahden hengen black metal-yhtye, joka on ollut toiminnassa jo viidentoista vuoden ajan. Debyyttialbumi Groza julkaistiin muutaman EP:n jälkeen vasta vuonna 2008 ja viime syyskuussa hämärtyvän päivänvalonsa näki yhtyeen kolmas levy Exercises in Futility.

Levyn kaikki kuusi kappaletta on nimetty lisäämällä roomalainen numero albumin otsikkoon, joten kappaleiden nimien pohtimisen sijaan voi kenties syvällisemmin keskittyä itse asiaan, eli musiikilliseen sisältöön. Alku on mahtava. Mgła kuulostaa jonkun verran vanhalta majesteettiselta norjabläkiltä kuten esimerkiksi Emperorilta tai samoja viboja hakevalta noin kymmenen vuoden takaiselta Dimmu Borgirilta. Saman tyylistä synkeän kaunista tunnelmaa ja maisemointia on ilmoilla kuin maanmiehiensä Khorsin viimeisimmän julkaisun Night Falls Onto The Front of Oursin tai naapurimaansa Nokturnal Mortumin Voice of Steelin kanssa.

Mgła ei ole suinkaan keksimässä black metalia uudestaan, vaan yhdistelee taidokkaasti pohjoismaista sellaista eurooppalaiseen vastaavaan. Tuloksena on hyvinkin ajattoman kuuloista black metal-soitantaa. Tavallaan musiikkia voisi kuvailla melko tyypilliseksi mustaksi metalliksi, mutta äkäisten ja pirun hienojen riffien takaa löytyy todella syvä ja vaikuttava, suorastaan kaunis tunnelma. Se hienovarainen tunnelma on saavutettu vieläpä lähes täysin ilman taustasyntikoita, puhdasta kitarointia tai laulua. Pieninä ripauksina ne ovatkin vielä toimivampia lisäelementtejä. Yksittäisistä kappaleista ei sen erityisemmin voi yhtä nostaa jalustalle, mutta onhan levyn päättävä liki yhdeksänminuuttinen Exercises in Futility VI totaalisen mahtava loppuhuipennus.

Exercises in Futility ei jätä paljoa valittamisen varaa. Ei oikeastaan ollenkaan. Levy kuulostaa alusta loppuun tarkkaan harkitulta ja erityisen hyvin toteutetulta. Mgła ei missään vaiheessa yritä keksiä uutta black metal-innovaatiota, vaan keskittyy melko tarkalleen black metalin musiikillisia perinteitä vaalivaan soitantaan ja todella tunnelmalliseen esitykseen. Ja se on erittäin hyvä niin. Nämä upeat riffit ja kauniit melodiat muodostavat yhden tämän vuoden hienoimmista black metal-levyistä.

4,5/5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti