torstai 31. joulukuuta 2015

ApeX - Mental Disorder EP (2015)

Tuusulalainen thrash metal-bändi ApeX julkaisi aikaisemmin tänä vuonna esikoisdemonsa Hammered Down. Kehnon äänenlaadun uumenista oli kuultavissa varma ja vakaa perus-thrash 80-luvun Slayerin ja Sepulturan tyyliin. Kyllä sitä alkoikin jo tuumailemaan, miltä ApeX kuulostaisi, kun tuotantopuoli saadaan hyvän materiaalin lisäksi kuntoon. Tammikuun puolella sitä sitten olisi luvassa, kun yhtyeen EP Mental Disorder julkaistaan.

Neljän kappaleen EP ei demon tavoin jätä esikuviaan arvailujen varaan. Levyn avaava lähes kuuden minuutin thrash-tykitys The Suffering palauttaa kuuntelijan reilun 25 vuoden taakse genren kulta-ajoille. Soundeissa ja riffeissä on reilusti samankaltaisuuksia Hell Awaitsin ja Reign in Bloodin kanssa, mikä ei nykypäivänä varsinkaan ole mikään moite saatikka ongelma. Jos lauluääntä lukuun ottamatta onnistuu kuulostamaan enemmän Slayerilta kuin nyky-Slayer itse, se on parhaassa tapauksessa erittäin hyvä asia. Ja tässä se on sitä itseään. Aloituskappaleen jälkeen materiaali kuulostaa aina ja vain enemmän edellämainitulta yhtyeeltä, mutta siitäkin huolimatta perinteisen thrashin runttaus käy yhtyeeltä todella vaivattomasti ja taidokkaasti. Raivokas turpiinvetobiisi Insanity lienee levyn tykein kappale, mutta eivät Not My Pick tai My Dystopiakaan varjoon jää.

ApeXin toinen kokonaisuus vain vahvistaa sitä käsitystä, että yhtye taitaa instrumenttiensa lisäksi perinteisen thrashin soitannan. Esikoisjulkaisuun verrattuna kaikki missä on ollut parannettaa, niin soundeissa kuin biisimateriaalissa, on parannettu. Jos tämä meininki jatkuu täyspitkässäkin muodossa ja toivottavasti ihan lähitulevaisuudessa, niin kyllä tällä yhtyeellä on munaa pärjätä Suomen rajojenkin ulkopuolella. Mental Disorder tarjoaa noin parikymmentä minuuttia perus-thrashia parhaimmillaan.

4/5