sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Revolted Masses - Age of Descent (2015)

Kreikka on viime aikoina tullut enemmän tutuksi valtionveloistaan sun muusta kuin erinäisistä taidemuodoistaan. Antiikin tarustojen näyttämöltä on kuitenkin kuultu vuosien mittaan yhtä jos toista mielenkiintoista metallimusiikin edustajaa. Yhtenä näistä voi pitää sinfoniaa ja teknistä deathia yhdistävää Septicfleshia. Toki myös kreikkalaissyntyinen, muunmuassa Nilesta tuttu rumpali-multi-instrumentalisti George Kollias on ihan maininnan arvoinen kaveri. Tekniselle osastolle sopii tämäkin, itselleni ennenkuulumaton Revolted Masses, jonka toinen pian julkaistava albumi Age of Descent on nyt käsittelyssäni.

Teknistä otetta tarjotaan ihasteltavaksi jo levyn aloittavassa kappaleessa  Slave to the Media, joskaan mainittujen yhtyeiden koukerointiin ei aivan yllytäkään. Seuraavana soiva Waltz For The Fallen lisää keitokseen hämyisempää progeosastoa kevyemmällä väliosiollaan. Bloodshed in Eden ei edellisistä kappaleista poikkea, mutta albumin tykeimpiin ralleihin lukeutuu ehdottomasti kevyesti itämaisvaikutteisella soinnilla varustettu DiscrimiNation. Biisin loppupuolen orientaalilla naislaulannalla kyllästetty kitarajumittelu on tyylikäs kuin mikä.

Revolted Masses pelaa hienoilla soundeilla ja kappaleet ovat yksittäisinä vähintäänkin toimivia ja parhaimmillaan upeita. Biisien välisen vaihtelevuuden kanssa on sitten niin tai näin. Mielenkiintoinen konsepti kärsii enimmäkseen siitä, että ideat eivät täysin riitä täyttämään kokonaisuutta kirjavalla kappalemateriaalilla. Bite the Hands that Feed Them sekä Panopticon ovat tyylikkäistä riffityöskentelyistään ja rumpurytmityksistään huolimatta aika tasapaksuja rymistyksiä.

Kokonaisuuden katkaiseva hämyinen kitarainstrumentaali Severed Aphrodite antaa pienen häivähdyksen siitä, mitä olisi voinut hyödyntää reippaammin. Levyn loppupuoli on toimii kuitenkin varsin mallikkaasti. Matriciden lopulla näppäillään mukava itäeurooppalaistyylinen kitarointi ja Flesh Inc esittelee Opethmaista tyylittelyä. Yksi levyn tunnelmallisimpia teoksia on todella potkiva Ruled By Rats, jossa vaihtelua ja värikkyyttä on osattu hyödyntää upeasti. Levyn erinomaiseen päätösraitaan Murder ex Machinaan on saatu vierailemaan missäpä muussa kuin itse Septicfleshissä vaikuttanut Fotis Benardo.

Age of Descent on hieno tyylinäyte instrumenttien teknisestä hallinnastasekä toimivasta biisinrakennuksesta. Tuntuu vain hivenen siltä, että yhtye on mennyt siitä, mistä aita on matalin. Aita on matalimmillaankin todella korkealla, mutta vasemman suoran lisäksi oikeita koukkuja olisi voinut olla mukana paljon enemmänkin. Kokonaisuus ei sisällä sellaisia mullistavia vaihteluita ja yksityiskohtien värittämiä teoksia, mitä proge- tai tekninen- nimikkeillä usein koetaan. Levy on kuitenkin tiukka ja toimiva ja sitältää muutaman todella upean kappaleen, joten valittamista siitä ei juuri jää. Aivan varmasti tämä maistuu kyseisen genren kuuntelijoille ja mikseipä monelle muullekin. Tasaisuudestaan huolimatta hieno levy.

3,5/5