keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Khors - The Flame of Eternity's Decline (2015)

Ukrainalainen black metal-yhtye Khors julkaisi noin puoli vuotta sitten kuudennen täyspitkän levynsä Night Falls onto the Fronts of Ours. Itselleni tuo 4/5 arvosanan ansainnut omaperäinen ja atmosfäärinen bläkkilevy oli ensimmäinen kosketus Khorsiin. Kymmenen vuoden takaisen esikoislevyn The Flame of Eternity's Declinen remiksattu ja remasteroitu uusintajulkaisu onkin mitä paras tekosyy tutustua yhtyeen vanhempaan materiaaliin.

Siinä missä uusin levy muistutti todella paljon ukrainalaista kanssaveljeään Nokturnal Mortumia on esikoislevy veistetty ennemminkin pohjoismaisesta kuin itäeurooppalaisesta puusta. Levyn ensimmäiset kappaleet Wounds of the Past ja Eyes of Eternal Loneliness tuovat kovasti mieleen vanhan Emperorin tai Dimmu Borgirin. Yhtäläisyyksiä löytyy kosolti myös saksalaisen viikinkimetalliyhtye Falkenbachin bläkimpien tuotosten kanssa.

Kappalemateriaali on toki varsin tiukkaa tavaraa, mutta suurempia yllätyksiä ei ole tarjolla. Onhan tällaista kuultu jo noin parikymmentä vuotta sitten useammankin bändin toimesta. Ennakoitavuus voisi olla suurikin miinus, jos esitys ei olisi näin kova. Esimerkiksi Trees Are Rememberers on tunnelmallinen ja upea black metal-biisi, josta voi aistia 90-luvun nostalgian. Pariminuuttinen instrumentaalinen välisoitto Breath voisi mataline syntikkakuoroäänineen ja -huiluineen olla peräisin Falkenbachin eepoksista ja toimii tässäkin kontekstissa mainiosti. Parin keskivertoisen ja hieman hitaamman kappaleen päätteeksi levyn lopettaa hyvinkin tunnelmallinen ja kaunis Flame of Eternity, joka on kieltämättä albumin parhaimmistoon kuuluvia teoksia.

Khors ei ole kymmenessä vuodessa lähtenyt lopulta kovinkaan kauas esikoisensa tyylistä ja tunnelmista, mutta yhtye on hionut tyyliään omaperäisempään ja tunnelmallisempaan suuntaan. The Flame of Eternity's Decline on kuitenkin esikoisalbumi ja siinä mielessä jo maittava pelinavaus, jonka suurimmat viat ovat lähinnä tasapaksu kokonaisuus ja siitä johtuva yllätyksettömyys. Pienistä vioistaan ja puutteistaan huolimatta albumi on toimiva ja tunnelmallinen 37-minuuttinen, joka varmasti maittaa melodisen ja tunnelmallisen black metalin ystäville.

3,5/5
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti