lauantai 14. marraskuuta 2015

Avant Garden - The Amazing Adventures of Space Cadet EP (2015)


Jaakko Inkisen, Teemu Kaipomäen sekä Ville Hardénin muodostama cosmic rock-trio Avant Garden on vihdoinkin julkaissut esikois-EP:nsä, joka kantaa mielenkiintoista otsikkoa The Amazing Adventures of Space Cadet. Viiden biisin lyhäriltä ollaan kuultu jo pari ennakkonäytettä, mutta sen verran omaperäisellä tatsilla soitettua stoneria mielii kuulla lisääkin.

Heti levyn alussa nintendosoundi särähtää korviin kappaleessa Space Cadet Theme, joka saa vahvikkeekseen Musemaista kitarointia ja taustakuoroa. Avaruuskadetin teema on hyvin avaruudellinen ja ainakin mahtipontinen. Mainittakoon tuon kadetin olevan alunperin kotoisin Kyussin klassikolta Welcome To Sky Valley, joka yhdessä Queens of the Stone Agen kanssa on Avant Gardenin suurimpia vaikuttimia. Intron jälkeiset biisit Apollo sekä 16:18 ovat ne ennakkoon kuullut kappaleet, joissa tarjoillaan stonerin lisukkeena aimo annos psykedeellisiä sävytteitä. Kitaristi-vokalisti Inkinen tulkitsee sorasointuista vaihtoehtorokkia esikuviensa veroisesti. Samoin tekee multi-instrumentalisti Kaipomäki, joka hoitaa liidivokaalit levyn potkivimmassa ja raskaimmassa biisissä Dromedary. Levyn päätösraita Voyager on myös mielenkiintoinen avaruustrippi, jossa laulua säestää vain särötetty kitarasoundi, perkussiot ja erään levyjä harrastuksekseen arvostelevan hyypiön ohjelmoimat ja sovittamat jousisoittimet.

Noin parinkymmenen minuutin avaruusmatka on suomalaisittain täysin originaalin kuuloista stonerpsykedeliaa. Sekä soundiensa että sävellystensä puolesta. Kappaleita on levyllä viisi ja ainakin neljää erilaista lähestymistapaa löytyy, joten värisävyjä on saatu aikaiseksi pitämään levyn tunnelma raikkaana ja jopa yllättävänä. Tämä herättää vain yhden suuren kysymyksen, joka on se, että milloin saamme kuultavaksemme kokonaisen Avant Garden-albumin.

4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti