tiistai 27. lokakuuta 2015

Thulcandra - Ascension Lost (2015)

CD Digipak 9,99€ / EMP.fi
Darkthronen vuoden '89 demon mukaan nimetty saksalainen black metal-yhtye Thulcandra julkaisi kolmannen albuminsa Ascension Lost vuoden alkupuolella. Edellisestä levystä Under The Frozen Sunista oli kulunut aikaa noin neljä vuotta. Yhtye ei ollut minulle aikaisemmin tuttu, joten nimestä, kotimaasta ja kansikuvasta päätellen arvelin tyylin olevan jotain todella geneeristä melodista black metalia. Eipä mennyt arvaus täysin metsään.

Yhtyeeseen aikaisemmin tutustumattomalle levyn aloitus oli jopa kevyesti yllättävä. The First Rebellion esittelee voimakkaasti legendaarisen Dissectionin suuntaan kallistelevia melodioita ja Dimmu Borgirin tyylisiä äkäisiä riffejä samassa paketissa. Soundi onkin melko tarkka sekoitus sekä ruotsalaista että norjalaista äänimaisemaa. Niin hyvässä kuin huonossa.

Biisimateriaali on tarpeeksi hyvin tuotettua ja väkevästi soitettua, että se juuri ja juuri jaksaa kiinnostaa, mutta se ei kuitenkaan onnistu nousemaan keskitasoa korkeammalle. Yritystä tuntuu olevan monessakin kappaleessa, mutta yritykseksi se jääkin. Puhtaat kitaroinnit ripoteltuna sinne tänne lyhyinä pätkinä ovat oikein miellyttävä lisäsäväys. Levyn puoliajalla soiva kitarainstrumentaali Interlude on mukava tunnelmanluoja. Sitä seuraava Exalted Resistance on levyn parhaiten potkivia kappaleita. Eikä oikeastaan saa seuraa kuin levyn outroa edeltävästä nimikkobiisistä. Siihen onkin survottu vaihtelua lähes enemmän kuin koko levyllä on yhteensä. Levyn päättävä Outro on ihan mukiinmenevä puhdas kitarointi, josta olisi kyllä voinut jättää tunnelmaa latistavan sooloilun pois.

Vaikka Ascension Lost onkin monella tapaa ihan toimiva ja viihdyttävä paketti, on sävellyspuolella runsain mitoin ennalta arvattavaa, itseään toistavaa ja jopa tylsää materiaalia. Jos levy olisi tarjonnut ennakoitavan tavaran sijaan yllättävää ja repäisevää materiaalia, olisi levy ollut reilusti parempi. Puitteet siihen vaikuttaisivat muuten olevan olemassa. Huonoksi en tätä levyä väittäisi, mutta lokeroituu vääjäämättä ennalta-arvattavien ja keskitasoisten levyjen harmaaseen massaan.

3/5