keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Retaliatory Measures - Levels EP (2015)

Vuonna 2009 perustettu porilainen deathtrashia soittava Retaliatory Measures on ehtinyt tekemään jo EPn sekä täyspitkän levyn. Debyyttialbumista Withdrawal Syndromesista on nyt kulunut kolmisen vuotta, joten oli aikakin saada julki uutta materiaalia. Omakustanteisesti julkaistu Levels EP on pakattu upean kansitaiteen taakse. Sisältöä on luvassa puolen tunnin ja kuuden biisin verran.

Thrash metal tuntuu olevan yhtyeen tyylissä vain koristeena ja levyn aloitusriffi on ainut, joka kuulostaa vähän Panteralta. Hieman samantyyppistä groovea on kuultavissa yhtyeen murjomissa riffeissä, mutta pääasiallisesti death metal on se, joka paistaa läpi niin soitossa kuin murinalaulussakin. Pari ensimmäistä kappaletta, Perdition ja Levels, edustavat melko perinteistä runttausta, mutta kolmannessa kappaleessa Gravessa levy vasta käynnistyy kunnolla. Mukaan tulee reilusti enemmän groovea ja melodisia elementtejä, jotka ovat todella hyvä lisä muuten ankarasti soljuvaan soitantaan.

Levyn parhaan kappaleen tittelin ansaitsee kuuden minuutin rutistus Eradicated, josta löytyy myös melodiapuolta ja vaihtelua keskitempoisemmasta junnaamisesta nopeampaan mättöön. Loppupuoli muuten kuluu melkolailla samoissa merkeissä, eli melodianpoikasta ja raskasta riffittelyä löytyy riittämiin. Evolution on maittavan riffittelyn siivittämä vauhtiralli ja levyn päättävä yli kuuden minuutin Cycle on samankaltaista poljentoa suurempiin raameihin mahdutettuna. Levelsin tehokkaimmiksi teoksiksi näyttääkin nousevan koko toinen puolikas ja varsinkin nuo kaksi 6-minuuttista.

Levels EP on onnistunut kokonaisuus, jonka ainut koetinkivi on hieman tasapaksu ja yllätyksetön kappalemateriaali. Muilta osin Retaliatory Measures on deathinsa ja thrashinsa omaksunut ja kenties tulevaisuudessa tarjoillaan vaihtelevampaa ja vivaihteikkaampaa kokonaisuutta. Eipä tästä muuten valittamista löydy. Varmaa ja osaavaa meininkiä koko levy alusta loppuun.

3,5/5