keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Napalm Ted - Swallow (2015)

Viime keväänä alkunsa saanut Napalm Ted aloittaa hc-uransa melkoisella vauhdilla, sillä jo heinäkuussa julkaistiin digitaalisena yhtyeen ensimmäinen kahdeksan kappaleen demo nimeltä Swallow. Digijulkaisua seurasi elokuussa fyysinen kasettiversio. Onneksi sain käsiini cd-r-kopion, ettei tarvinnut lähteä dekkiä etsimään kirpputorilta. Saatekirjeen perusteella nopeasti äänitettyä esikoisjulkaisua selittääkin se, että kappalemateriaalista osa on odottanut purkautumistaan jo kymmenenkin vuotta.

Yhtyeen nimestä voi tehdä jo jonkinlaista päätelmää, ketä ollaan ihannoitu. Se on myös kuultavissa. Demon kahdeksan kappaletta on mahdutettu vajaaseen pariinkymmeneen minuuttiin, joka sisältää raskasta ja nopeaa runttausta alusta loppuun. Levyn äänityshetkellä kaksihenkinen Napalmitero on työstänyt albuminsa kokonaan omissa kotioloissaan. Soundi on siihen nähden, muutenkin, toimivaa kamaa. Kappaleet sitten ovat sitä juuri mitä osaa odottaa tältä genreltä. Vauhdikkaita turpiinvetoja yksi toisensa jälkeen, joista yksitellen voikin saada jollain kierolla tavalla nautintoa. Esimerkiksi Ancient Beast ja Ascending Throne hivuttavat ääniaaltonyrkkiä vasten kasvoja varsin mallikkaasti. Mukana on myös toisen yhtyettä innoittaneen aktin Macabren lainakappale McDahmer's. Soundeissa on deathia ja punkkia ja myös raivokas soitto eli mättö on samaa luokkaa.

Swallow ei hirveästi eroa genrensä edustajista, mutta on kuitenkin perustoimivaa coremurjontaa. Napalm Tedin esikoisdemo piristää kuin parinkymmenen minuutin turpasauna. Osumaa tulee sieltä ja täältä ja kokonaisuus vyöryy päälle kuin höyryveturi. Eipä tämä kuitenkaan hirveän kauas esikuvastaan Napalm Deathista jää, eli omassa genressään juuri sitä ihteänsä. Häviää esikuvalleen lähinnä kokemuksen puutteellaan. Napalm Ted löytänee omat faninsa ja kuulijansa nimenomaan paatuneimmista hc/gc/death/punkin ystävistä.

3/5