maanantai 3. elokuuta 2015

Tribulation - The Children of the Night (2015)

CD Mediabox 19,99€ / EMP.fi
Äärimetallin ja muiden lisukkeiden hämmentäminen erinäisiksi crossover-tyyleiksi on monesti tuottanut mielenkiintoisia lopputuloksia. Ruotsalainen vuonna 2004 perustettu Tribulation julkaisi tänä vuonna kolmannen levynsä Children of the Night, jota jollain sivustolla väitettiin death metalin ja heavy metalin sekoitukseksi. Kieltämättä mielikuvat perinteisen heavyn ja raa'asn dödön ristisiitoksesta heittelehtivät Entombedin ja Motörheadin tai Cannibal Corpsen ja Iron Maidenin välillä, eivätkä nuo vaikutteet keskenään ehkä olisi olleet kovinkaan toimiva, saatikka houkutteleva yhdistelmä. Näin ainakin luulisi.

Tribulation ei kuitenkaan antanut vastausta kutkuttavaan kysymykseen, eikä vaikutteita ollut yhdeltäkään mainitulta yhtyeeltä. Sen sijaan Children of the Night on jonkinlainen sekoitus black metalia ja goottirokkia, jossa 80-luvun black metal-Bathory kohtaa Solstáfirin rouhean soundin, The Curen ja vanhan Anatheman herkkyyden. Sävyjä on myös vanhasta psykedeellisestä ja progressiivisesta rokista, joka toimii hyvänä lisämausteena raskaampaan soitantaan ja kauniisiin sekä hypnoottisiin melodioihin.

Levyn ensimmäiset kappaleet ovat vauhdikkampaa poljentoa. Strange Gateway Beckons, Melancholia ja In the Dreams of the Dead iskevät heti tajuntaan ja selkärankaan. Yksinkertaisella reseptillä tehtyjä melodisia, mutta kuitenkin raskaammalla soinnilla potkivia kappaleita, joissa on tarttumapintaa vaikka kuinka. Psykedellisempi tavara tulee esiin esimerkiksi kappaleessa Winds ja instrumentaalisessa Själaflyktissa. Jälkimmäinen on yksi levyn upeimpia tunnelmakuvia, vaikka vokalisaatio olisi siihenkin sopinut mainiosti.

Levyn toinen puolisko on tunnelmaltaan hivenen alkua hämärämpi. The Motherhood of God on vauhdikas, mutta sen atmosfäärinen ja synkkä kitaramelodia tekee tehtävänsä. Parhaimmistoon nouseva Strains of Horror sisältää myös paljon kelmeitä ja koukuttavia kitaramelodioita. Opethin kevyemmät progehämärtelyt käyvät mielessä Holy Libationsin maittavassa introssa. Viimeiset hetket ovat selkäpiitä karmivia. Maalaileva instrumentaali Cauda Pavonis toimii upeana johdantona levyn päättävään huikeaan ja lähes doomahtavaan Music From The Otheriin. 

Children of the Night on erikoinen levy. Se yhdistää monenlaisia vaikutteita, ollen kuitenkin melko tasainen näkemys eri tyylilajien välimaastosta. Levyllä on mittaa melkein tunnin verran, mutta yllätykseksi näin suoraviivainen levy kantaa alusta loppuun kunnialla. Heikkoa hetkeä ei levyltä löydy. Tribulation on onnistunut kehittämään oman tyylinsä, jossa on sopivassa mittasuhteessa raskaampaa metallia ja kevyempää tunnelmarokkia. Children of the Night on mielenkiintoa herättävä hämäriä tunnelmia ruotiva black rock levy, joka kestää kuuntelua ja tämän albumin pariin tullaan palaamaan varmasti vuosienkin päästä.

4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti